Общуване с нарцисист – предизвикателства и вреди

Модерните времена и социалните мрежи насърчиха сериозно развиването на нарцисизъм и дори издигането му в култ. Той се превърна едва ли не в гаранция за успех в едно общество, в което тихият и скромен човек, който не вдига шум около себе си, се счита за нереализиран. Конкурентната среда също благоприятства създаването на силно нарцистични личности.

Всички ние притежаваме нарцисизъм в известни дози и те са здравословни, защото без тях не бихме могли да изградим самооценка и самочувствие и не бихме оцелявали в социума, особено и в силно конкурентната днес среда.

В тази статия става въпрос за човека, при който нарцисизмът е определяща черта и достига патологични размери, дотолкова, че става вреден и за самия себе си, и за околните.

Човекът със здравословно самочувствие и здрава психика зачита и уважава другите, техните мисли и чувства и се стреми към двупосочни общуване и взаимоотношения. Признава техните постижения.

Човекът със здравословно самочувствие не изпитва чувство за превъзходство над другите, той вярва, че всички хора имат ценни качества и дарби. Не се фука и бие в гърдите колко е велик и незаменим. При нарцисиста е точно обратното.

По-склонни сме да вярваме, че нарцисизмът е женска черта, но това изобщо не е така. Наблюдава се в еднакви съотношения и при мъжете, и при жените.

Общуването с нарцисист е изпълнено с предизвикателства. Това е човекът, убеден, че превъзхожда другите и непрекъснато им го казва, показва и доказва – с думи и дела. Или с надменно мълчание. Той се отнася със снизхождение към всички (такава чест ви оказва изобщо да общува с вас!), не се уморява да се самоизтъква и да се чувства много специален. Разговорите с него са всъщност монолози, при които се очаква единствено да кимате одобрително с глава и да мълчите, тъй като се подразбира, че не сте на нивото му и имате много да учите.

Общуването с нарцисист е опасно с това, че може да създаде у вас чувство за обезсърчение, непълноценност, незначителност, дори. Можете да се почувствате най-изпадналото същество в света, покрай манията за величие и “свръх постиженията” на нарцисиста. Можете да мислите, че нещо с вас не е наред, ако сте човек без самочувствие.

Всъщност този негов нездрав стремеж към превъзходство е вид свръхкомпенсация и е породен от силни комплекси и чувство за вътрешна празнота. Затова в никакъв случай не позволявайте такъв човек да ви влияе отрицателно. Той е силно наранен, но е и опасен, дотолкова, доколкото може да ви въвлече в много нездрави за вас взаимоотношения, които ще ви изсмучат силите и енергията. И ще ви направят много нещастни.

Общуването с нарцисист е взаимоотношение от токсичен тип. Ако винаги, след като разговаряте с някого се чувствате объркани или не особено комфортно, това е защото сте били въвлечени в токсичен тип, едностранно, общуване. Забравете за каквато и да била взаимност тук. Вашата роля е единствено да обслужвате нездравата грандомания на нарцисиста, като му служите за мълчалив слушател, за възхитена публика, пред която той да “блесне” и да заявява неуморно своето величие.

Токсичният тип общуване с нарцисиста

Това е човекът, който винаги знае и разбира най-добре и винаги обсебва разговора. Ще ви говори за своите постижения, свръх умения, за своя “железен дух”, за своята “свръх продуктивност”. А когато му подскажете, че сте в кофти период от живота си, ще започне да ви изброява постиженията си и да ви говори как няма една свободна минута, тъй като е много зает и делови. Ще залива социалните мрежи със свои снимки, на които позира тук и там с изкуствена усмивка, ще се стреми към много харесвания и обожание, но никога няма да хареса нито една от вашите публикации. Нужна му е публика, а не автентични човешки взаимоотношения.

Нарцисистът е тотално лишен от емпатия (състрадание) и саморефлексия (способност да анализира себе си и постъпките си). Това означава, че той реално не се познава и няма никакъв интерес да се вглежда в сърцето и душата си. Не се замисля изобщо дали, поне понякога, не греши. Той е много над такива “глупости”, тъй като е уникален, а уникалните са винаги точни, каквото и да правят. Дори да нараняват и мачкат другите (те са незначителни същества в техните очи). Нараняват с такава лекота, сякаш правят услуга на света. Никога не очаквайте състрадание или каквато и да било форма на разбиране от нарцисист. Така бихте станали идеална негова жертва: ще се обяснявате до безкрай, а той все повече няма да разбира. Накрая ще ви каже, че нещо ви има, а всичко при него е съвсем точно.

Запомнете: нарцисистът е непораснало дете и затова много лесно си играе с другите. Смята, че всичко му е позволено. Такъв човек никога не вижда проблем в постъпките си.

Кои са идеалните жертви на нарцисиста?

При този тип хора има един забележителен парадокс: те не познават изобщо себе си, но, за сметка на това, са много добри в разгадаването на другите и в откриването на слабите им места. Нарцисистът е вид психопат, а психопатите са добри психолози. Много бързо надушват чуждите слабости и с радост ги използват в своя полза и за своя изгода.

Нарцисистът се цели основно в следните типове личности:

 • Неуверените в себе си. Тази категория им е любима, защото така могат да “блеснат”, самоизтъквайки се и издигайки се на пиедестал. И, колкото повече неувереният се сдухва от общуването с нарцисиста, толкова повече последният набира скорост и се чувства добре от това. От околните той черпи енергията си.
 • Склонни да си създават идоли и кумири и идеализирани представи за другите.
 • Колебливи. На тях могат да им бъдат налагани всякакви виждания и вярвания, тъй като нямат обособени мнения и много лесно се водят за носа.
 • Много търпеливи, без ясно очертани граници (търпението невинаги е добра идея, дори може да бъде вредно).
 • Хора, които преминават през лош период от живота си. Те са особено податливи на набезите на нарцисиста, тъй като в такива моменти човек е склонен да проявява слабости, които при други условия не би проявил. Нарцисистът задължително ще се възползва от това!
 • Лесно внушаеми индивиди. Те с готовност се подчиняват на чужди влияния.
 • Съмняващите се в собствените си преценки. Ако не сте здраво центрирани в себе си, те могат да ви манипулират и лъжат така, както преценят. Нарцисистите отричат винаги лъжите си, ако някой ги хване натясно. Те практикуват отричането на реалността и целта им е да ви вкарат в тяхната измислена реалност, където да губите почва под краката си и да се превръщате в пластелин в ръцете им. Могат да ви моделират, както те решат. Вие сте им необходими като донор на енергия, не като личности с достойнство и със свободна воля. Те се захранват от вашето обожание и сляпо следване, от вашата подчинена позиция.
 • Лишени от здрав разум и критично мислене, такива, които вярват безрезервно в другите. Не са толкова много добронамерените личности, колкото на вас ви се иска да вярвате! Не всеки е такъв, за какъвто се представя. Повечето хора носят маски и не са автентични.
 • Добричките и тези, които се притесняват да изразяват себе си и своите нужди. Неумеещите да казват “не”. Те са много удобни и не само за нарцисиста.
 • Хора, лишени от чувство за достойнство и самоуважение. Човек, който не уважава себе си достатъчно, лесно ще поддаде на игричките на нарцисиста и ще му предостави вниманието си, времето и енергията си.
 • Хора, склонни към мазохизъм, който не се обичат. Тези, които нямат против да са в ролята на жертвата. На такъв тип личности им е много трудно да се отскубнат от контрола и властта, които упражнява над тях нарцисистът. Страдат от взаимоотношенията си с него, но подсъзнателно искат още и още от същото, за да избегнат поемането на отговорност за живота си. В този случай и двете страни извличат емоционална изгода, но, за съжаление, от това следва разруха и унищожение на психиката на човека, склонен към мазохизъм и поддал на манипулациите на нарцисиста.

Противодействие на нарцисиста

Такъв човек никога не се променя, защото, за да се промени, трябва да изпита нужда от това, а, както споменах по-горе, тези хора никога не се замислят за себе си и за постъпките си и никога не се вглеждат в душата си. Така че – ако мислите да променяте нарцисист, веднага ви казвам: това е предварително обречена на неуспех кауза! При такива опити от ваша страна, само ще страдате. Нарцисистът е винаги прав, проблемът е винаги при другите. Той е перфектен, другите са тези, които трябва да се замислят за думите и постъпките си.

Главният проблем при нарцисиста е, че той не се е свързал с вътрешния си АЗ, следователно той няма как да се свърже с друг човек и да изгради каквато и да било връзка.Това е един студен, безчувствен, циничен, дори, човек, който счита, че всичко му е позволено, защото е “много специален и не е като другите”. Оттам и опасността да ви нанесе сериозни емоционални щети, ако се въвлечете в приятелски или романтични отношения с него. От личен опит ви съветвам – усетите ли нарцистични наклонности у някого, по-добре се оттеглете. Ще си спестите множество главоболия.

Приятелските и любовните връзки на нарцисиста са повърхностни (не е способен на дълбочина) и се базират на експлоатационен принцип,от типа “връзка без ангажименти”, “само секс”. Такъв човек ще е до вас, ако има за какво да ви използва. Хората за него са обекти, не личности. С лекота поддържа по няколко успоредни сексуални връзки и не вижда никакъв проблем в това.

Нарцисистът за един ден може да изрече толкова много лъжи, колкото други хора не биха изрекли за години. Това е така, защото той непрекъснато отрича очевидностите и брани с все сили чупливия си величав образ. А той е крехък, тъй като се базира на пози, фалш и неискреност. Всичко, което застрашава тяхната мания за величие, бива изопачавано и отричано.

Груба грешка при общуването с нарцисист е откритото и искрено споделяне на мисли и чувства, защото такъв тип хора винаги ще използват тази информация срещу вас при пръв изгоден случай, за да ви натякват колко сте зле и не на ниво и за да ви изнудват емоционално. От това те извличат голяма наслада, тъй като то им осигурява чувство за превъзходство, контрол и власт над вас. А нарцисистите се стремят именно към това. Те изграждат личността си върху потъпкването на околните. Не могат да имат равноправни отношения с тях.

Взаимоотношенията с нарцисист са нездрави и много трудни и с това, че в тях не са въвлечени двама зрели индивида, а зрял индивид и дете (нарцисиста).

Нарцисистът лесно губи равновесие и се разгневява, особено, ако игричките му бъдат изобличени. Когато разбере, че някой е успял да проникне зад маската му и номерата му не минават, той се оттегля и отива при други донори на внимание и енергия.

Как да се измъкнете от нарцисиста

Тъй като той ви въвлича в едни токсични и много вредни за психичното ви здраве взаимоотношения, стъпка номер едно е: отказ да играете играта му. Но, за да се случи това, вие самите трябва да сте много осъзнати и да си давате сметка за истинското лице на човека, а не това, което той носи като маска и гордо заявява пред света.

Главният проблем с нарцисистите е, че те са на властови и ключови позиции. Повечето компании и фирми се управляват от такъв тип личности, защото те се опияняват от усещането за власт и влияние над съдбите на другите. Освен това са лишени от скрупули и могат да си служат с всякакви средства, за да се домогнат до желаните позиции. За тях целта оправдава средствата. Важно им е да имат по-висок статус, с който да могат да парадират пред другите и да ги впечатляват. И да изискват от тях по-специално отношение (без те самите да дават такова).

Шоубизнесът и политиката също изобилстват от нарцисисти, а и сферата на науката, изкуството

Такива индивиди се радват дори да предизвикват чувства като завист, те считат, че така затвърждават статуса си. Ето защо ще показват и натякват непрекъснато, че се движат в по-специални среди, до които другите нямат достъп. Ще публикуват непрестанно снимки от бляскави и снобски партита с пищни тоалети, от скъпи хотели по екзотични дестинации, ще заявяват неуморно успехите си, ще парадират със стил на живот, за който знаят, че другите мечтаят… И всичко това е за да се изтъкне превъзходство и “специалност”.

Нарцистичната личност е изключително натоварваща, ако й разрешите да се вихри около вас. Обсебена е от своята уникалност, не притежава чувство за самоирония и е силно обидчива (за сметка на това такива хора с лекота обиждат и нагрубяват другите, не ги уважават, сякаш са нисша категория).

Какво да правите?

Като за начало – имайте си едно наум винаги, когато някой се представя за прекалено перфектен и изряден и постигнал много неща. Парадиращите с придобивки, вихрещите се по снобски партита, хвалещите се с изрядните си деца и семейства… Такива хора обикновено търсят възхищение и издигане на пиедестал. Те се хранят от вашето внимание и енергия, не им ги давайте. Никога не се знае какво се крие зад фасадата. Те ви показват само това от себе си, което искат вие да видите и точно там се крие уловката. Реалността зад маската може да бъде много груба и нелицеприятна.

Ето ви сега един повод за размисъл, ако напоследък сте се сблъскали с нарцисист: привлекли сте такъв човек покрай себе си, тъй като във вас той е открил слабости, от които да се възползва: може би неувереност, колебливост, липса на самочувствие, лесна внушаемост, впечатлителност? Помислете над това. Така ще си помогнете за в бъдеще да не попадате често на такъв тип хора, въпреки, че обществото ни насърчава този тип поведение.

Работете над самочувствието си и се фокусирайте над своето развитие и добруване. Ако някой ви кара да се чувствате неудобно или ви прави нещастни, то той няма място в живота ви.

Не си губете времето да разглеждате публикации в социалните мрежи – какво значение има за вас кой къде пътува, с какво се е облякъл, с кого е и какво прави? Това с какво допринася за живота ви? Безценни часове от него умират, докато гледате как някой друг се фука.

Общуването с нарцисист може да се окаже и благословия, ако сме осъзнати. Такъв човек може да ни научи да обичаме и ценим повече себе си, да сме по-уверени, да имаме достойнство и да се уважаваме като личности. И, най-вече, да поставяме граници!

Всеки един от нас притежава ценни качества и дарби. Трябва само да опознаем себе си по-добре, за да разберем кои са те и да ги развиваме.

И никой от нас не е по-горе или по-долу от другите. Еднакво вредни и измамни са и чувството за превъзходство, и чувството за малоценност.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2023 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Ако част или цялото съдържание на статия ви хареса и решите да ги споделите, моля да ме цитирате и да поставите линк към този сайт.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s