Общуване с непознати (или малко познати) – рискове и предизвикателства

Всички ние се стремим към създаване на кръг от приятелства и познанства, който да задоволява нуждите ни от споделяне, обмен на мисли и емоции. От време на време разширяваме или поне имаме желание да разширим този кръг. Някои от нас са екстроверти, други са интроверти, което означава, че всеки от нас има различни подходи и стратегии за изграждане на връзки в личния и в професионалния си живот. Но на всички нас ни се налага да общуваме с непознати по различни поводи. На какво да обърнем по-специално внимание и за какво да бъдем бдителни?

Общуването с непознати предлага нови възможности, но е свързано и с някои рискове и предизвикателства, които е добре да не изпускаме от поглед, в случай, че желаем да имаме плодотворни срещи, без драми и лоши изненади. Прекалено често изхождаме от презумцията, че другите мислят и реагират като нас, което е основна грешка в общуването. И затова толкова често се разочароваме, констатирайки различията, които ни раздалечават едни от други.

А истината е, че всеки от нас е уникална личност. Друга такава – с нашите усещания, мисли и емоции – на света няма. Ако приемем този факт, бихме се разминали с куп разочарования. Защото прекалено често имаме нереални очаквания към другите.

Всеки човек в действията си се ръководи от своя ценностна система, изградена в строго специфична семейна и социална среда. И всеки разглежда света и хората през призмата на тази своя ценностна система. Всеки от нас, взаимодействайки със света със своята уникалност, допринася за собственото и чуждото развитие.

Общуване с непознати – печелившите подходи

Има едно основно правило при взаимодействията с непознати хора и то е: подхождайте с внимание и такт. Никога не знаете кой как ще реагира на определени ваши думи и действия. Не знаете какви са представите за живота и убежденията на събеседника, а и не знаете кое той възприема за приемливо и кое – не. Което означава, че трябва да подбирате думите си и да се замисляте за евентуалните последствия от постъпките си. Реално, за да опознаете някого, са ви необходими години, за да можете да видите как реагира при различни житейски обстоятелства. Защото именно обстоятелствата разкриват истинската природа на хората. Някои дори казват, че можем да опознаем истински човека, ако заминем на пътешествие с него и в това има логика, тъй като по време на пътуване и отсядане на различни места можем много да разберем за навиците и привичките. Особеностите на характера в различни среди на общуване бързо излизат наяве.

Печелившите подходи:

 • Стремете се да не преценявате човека според собствените си стандарти за “редно” и “нередно”.
 • Умереността преди всичко. Избягвайте крайни и прибързани изказвания. Не бъдете нито прекалено мълчаливи, нито прекалено разговорливи.
 • Усмихвайте се. Никой не харесва нацупени и намусени лица. Може да сте имали кофти ден, но какво ви е виновен другият човек? Всички имаме проблеми и водим битки. Умението за контролиране на емоциите говори за интелигентен и осъзнат човек. Всички искаме да имаме такива хора около себе си.
 • Бъдете добронамерени. Проявявайте емпатия, бъдете съпричастни към споделеното от другия човек.
 • Ако непознатият е от друга култура, бъдете особено внимателни. В Азия и в арабските страни порядките са коренно различни от нашите. Затова общуването с хора от тези култури крие подводни камъни. Не употребявайте жестове, тъй като тяхното значение е различно от това при нас. Ако имате бизнес контакти с азиатци и араби, бъдете внимателни с техните поръчки на храна. Междукултурното общуване е предизвикателство. Не го подценявайте. Така, например, използването на личното пространство при общуване е различно при различните култури. В някои южноевропейски, азиатски, арабски и латиноамерикански култури приемливата дистанция между участниците в официални разговори е по-малка от тази в Северна Европа и Северна Америка. Заставането лице срещу лице може да бъде смятано като грубо нахлуване в личното пространство, според представите в някои европейски страни, а в арабския свят, например, е норма. Специфичното изразяване на емоциите също е обусловено от културата на дадена нация.
 • Избягвайте фамилиарниченето, между непознати или малко познати хора буди недоверие и може дори да предизвика отдръпване от вас. Бързото преминаване на определени граници между хората невинаги и не на всеки е приятно.
 • Не преминавайте бързо към обръщението “ти”. Доста хора се дразнят от това и го приемат като липса на зачитане и уважение. Не, не е старомодно да се обръщате към непознати с “Вие”. Признак за добро възпитание е.
 • Теми табу, които да избягвате да коментирате с непознат: религия, политика и партийни пристрастия, доходи и притежания, самоизтъкване на база образование и постижения, възпитателни подходи към децата.
 • Избягвайте да се хвалите. Нека другите сами да се убедят във вашите достойнства. За предпочитане е, отколкото да видят голямо разминаване между вашите думи и дела и да ви преценят като нарцис и самохвалко.
 • Проявявайте интерес към човека, но не задавайте много въпроси, за да не ви определят като нахални и любопитни.
При общуване с непознати избягвайте да фамилиарничите
 • Не коментирайте осъдително други хора пред новото си познанство. Никой не харесва клюкари и интриганти.
 • Резервираното, неутрално, поведение е печелившо спрямо непознати. Особено, ако сте и в професионална среда.
 • Ако за пръв път се срещате с някого, помислете как да впечатлите положително и чрез облеклото – чисто и спретнато, но в никакъв случай крещящо и целящо да покаже социален статус. Специално внимание обърнете и на обувките, които са истинските издайници на вашия характер и на хигиенните ви навици.
 • Избягвайте да пиете алкохол в присъствието на хора, които не познавате добре. Особено ако сте и уморени. Концентратите развързват езика и свалят задръжките. Така че – имайте си едно наум, за да не се изложите.
 • Ако сте пушач, винаги задължително питайте дали можете да запалите, тъй като немалко хора имат непоносимост към цигарения дим. Ако нямат против да пушите, старайте се димът от цигарата ви да не отива в лицето на събеседника, за да не ви преценят като арогантен и незачитащ другите.

Общуване с непознати – неутралните теми

Има “безопасни” теми за разговор с хора, които не познавате и е добре да се придържате към тях в началото, докато се опознаете взаимно и докато не усетите по-добре човека, неговия нрав и неговите интереси.

 • Винаги можете да започнете с комплимент. Всеки човек обича да чува хубави неща за себе си и на всеки му харесва да бъде оценен положително.
 • Комплиментът може да послужи за основа на разговор за повода за комплимента. Например, ако сте направили комплимент за обувки или часовник – разговор за добри магазини, в които те се намират, или за модата при тях и вашите предпочитания, а можете да откриете и тема, свързана с тях, макар и непряко, след като започнете разговора.
 • Може да попитате човека какво обича да прави в свободното си време – хобита, занимания. Повечето хора с охота разговарят за тях.
 • Ако се срещате по повод на пътуване, можете да попитате събеседника си дали често пътува и кои градове и държави е посетил.
 • В зависимост от мястото, на което се намирате, можете да коментирате изгледа, панорамата, местната обстановка. Препоръчително е обсъждането да бъде в положителен аспект.
 • При разговор с непознат може да обсъдите местни ресторанти и храната, която се предлага в тях. Но и тук – нека да е по-скоро в положителен аспект, не в критикарски дух.
 • Може да запитате събеседника си дали обича да гледа телевизия или дали обича да посещава театър, опера, изложби. Да се поинтересувате от предпочитаните от него шоу програми, филми, представления, да ги обсъдите. Ако имате съвпадения, може да се получи по-задълбочен разговор.
 • Скоро чел ли е нещо интересно? Помолете събеседника си да ви препоръча интересно четиво. Кои са любимите му жанрове, кои автори харесва, защо?
 • Подкастовете също са сполучлива неутрална тема за разговор с непознати. От нея могат да тръгнат интересни разисквания, които помагат да се ориентираме за вкусовете и дори за типа характер на събеседника.
 • Попитайте събеседника над какво работи тези дни, с какво се занимава.
 • Плановете за почивни и празнични дни са добра тема за разговор.
 • Как обича да празнува рождени дни и да отбелязва празници? Но не питайте за възрастта.
 • Полезни апликации за телефона – оттук тръгва непринуден и ползотворен обмен на информация.
 • Училищата и университетите са също добра тема на разговор. Къде е учил вашият събеседник? Можете да откриете общи познати.

При разговора с непознат или малко познат винаги изхождайте от конкретната ситуация и повода. Контекстът е винаги определящ за адекватното поведение при общуване, преценявайте внимателно. Следете погледа, езика на тялото, усетете енергията на човека. Водете се от принципа, че всеки обича да чува хубави неща за себе си, но и има свои собствени недостатъци и комплекси, затова никога не е излишно да сте една идея по-предпазливи при общуване с непознати. Не знаете кои са деликатните теми, не познавате темперамента, емоционалността, реакциите, а и не знаете намеренията им спрямо вас. Затова: такт и предпазливост трябва да ви водят в общуването с тях.

Мълчанието не е добра опция, стремете се към поддържане на разговор, за да не се озовете в тягостна и мъчителна за всички ситуация. Продължителното мълчание може да се изтълкува като враждебност и незаинтересованост, което настройва човека срещу вас.

А знаете ли кои са най-честите грешки в комуникацията, които правим по принцип, дори и при общуване с познати хора?

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s