Интернет срещи: най-често допусканите грешки

В нашите дигитализирани времена мнозина се впускат в дебрите на Интернет запознанствата. Особено и с появата на пандемията и с ограничените контакти на живо. Но феноменът “интернет срещи” съществува от вече над 20 години, позволявайки запознанствата на хора от различни континенти и държави. Някои от тях прерастват в дружба, други в пламенна любов, но има и страшно много разочарования. Причините – несериозността на участниците в общуването и фатални грешки при осъществяване на онлайн контактите.

Хората мечтаят за романтика, жадуват за нея. През последните години тя се е пренесла във виртуалното пространство, създавайки куп възможности, но и също толкова много поводи за тъга и усещане за още по-голяма самота и вътрешна празнота. Истината е, че, за да откриете стойностен контакт, се налага да прекарвате немалко време в сайтовете за запознанства, за да отсеете зърното от плявата (която тук е в много големи количества!). И не само от време се нуждаете, а и от солидна доза здрав разум, за да не попаднете в капаните на донжуановци, откровени психопати, хора с множество психични травми, за които дори и не подозират и такива с лабилна психика, които се нуждаят по-скоро от добър психолог, а не от връзка.

Сайтовете за запознанства се роят, броят на регистрираните в тях непрекъснато расте, разбитите сърца и разочарованията също изобилстват. И това до голяма степен се дължи и на неразбирането на спецификите на онлайн комуникацията и на невежеството по отношение на етикета на общуване във виртуалното пространство.

Аз лично смятам, че Интернет предлага алтернатива на запознанствата на живо, само и единствено ако човек подходи предпазливо, умерено, ако е надарен с избирателна способност и немалка доза критично мислене. Смятам, също така, че сайтовете за запознанства могат да бъдат хлъзгав терен и дори опасно място за лековерните и наивни хора, както и за прекалено откритите, прекалено оптимистично настроените и отчаяните, търсещи връзка на всяка цена.

Едно много важно умение за сайтовете за запознанства е четенето между редовете. Хората рядко биват искрени, но от използваните от тях думи, дори паузите между тях можете да разберете немалко неща, сред които и нивото на образование и социален статус. Можете да се ориентирате за човека и по поведението му спрямо вас. Препоръчвам ви да не очаквате искреност от никого на такъв сайт, за да се предпазите от големи разочарования. Винаги си имайте едно-две наум. Всеки играе някаква роля, в стремежа си да привлече вниманието. Но точно играейки роля, човек изпуска шансовете си да бъде щастлив. Това го имайте предвид. Затова вие не се впускайте в тази игра.

Друго важно умение за сайтовете за запознанства е таргетирането. Може да ви прозвучи цинично, но, регистрирайки се на такъв сайт, вие влизате в конкуренция с още много, много жени и мъже и затова е от ключова важност умението ви правилно да се насочите към точната за вас таргет група и хората, които с най-голяма вероятност ще откликнат на вашите послания. Една от основните грешки в сайтовете за запознанства е именно неумението да се прецени правилно таргет групата. Например: неженен мъж на 40 години е решил, че му е дошло времето да се задоми и се е насочил към възрастовата група па 20-30-годишните, тъй като за него това е идеалната възраст за жената да стане майка. Тук човекът изхожда от своята гледна точка, но не му идва на ум, че жени на тази възраст трудно биха обърнали внимание на 40-годишен мъж, а и, в повечето случаи, момичетата в групата на 20-30-годишните още мислят за клубове и забавления и не са изобщо на вълна майчинство. Но човекът дерзае ли, дерзае и се чуди защо напъните му не дават резултат. Все пак, трябва да сме реалисти! Това е типичен пример за погрешно таргетиране. Не изхождайте единствено от своята гледна точка, опитайте се да погледнете на ситуацията и от ъгъла на хората, към които се стремите.

Или друг пример: момче със скромни доходи се е насочило към жените с най-атрактивната визия, които са публикували на профилите си снимки от далечни пътешествия, ресторанти, скъпи коли… Според вас, ще се получи ли между тях?

Разбира се, изключения винаги има, всякакви невероятни истории се случват, но не разчитайте именно вие да сте изключението, за да не претърпите разочарования. Водете се по-скоро от логиката и от здравия разум.

Ключовият въпрос, който да си зададете, още преди да пристъпите към регистрация в сайт за запознанства, е: вие лично можете ли да предложите това, което търсите? Опитът ми сочи, че прекалено често хората нямат РЕАЛНА представа за себе си, но същевременно са свръх взискателни към потенциалните си партньори. Пример: мъж с видимо наднормено тегло и отпуснато тяло, има изисквания дамите, с които ще се запознае, да бъдат “тип манекенка”. Или пък дами, които не са залягали над ученето, имат претенции към образованието на бъдещия си партньор. Друг пример: човек, водещ скучен начин на живот, претендира да се запознае с някой, който “живее вълнуващо”. Много хора очакват от потенциалния си партньор да им “оправи живота”. Вследствие на което претърпяват големи разочарования. Само вие можете да направите живота си интересен и вълнуващ. Не очаквайте някой да се появи в живота ви и изведнъж да заживеете като в приказките – това е огромна и често срещана заблуда. Вярно е, че противоположностите понякога се привличат, но, за да изградите връзка с някого, са ви необходими сходни темпераменти, допирни точки, общи интереси и хобита. Трябва да има за какво да си говорите, в противен случай, бързо ще изгубите интерес един към друг. Няма как една връзка да се крепи единствено на физическо привличане и секс.

Затова – старайте се вие самите да предлагате това, което търсите у потенциалните си партньори. Което пък ни отвежда до следващия съвет, а именно:

Огледайте се с критичен поглед от долу до горе. Опитайте се да се погледнете отстрани, с чужд и безпристрастен поглед. Дайте си сметка как РЕАЛНО изглеждате, какво е излъчването ви? Запитайте се какъв тип хора можете да привлечете в момента? Как се обличате, как се движите, как говорите, интересен събеседник ли сте? Добри обноски ли имате? Коректен човек ли сте? Бъдете безмилостно искрени в отговорите, които си давате на тези въпроси. Те ще ви сочат пътя, който трябва да следвате, за да подобрявате своите качества или недостатъци и за да бъдете търсен събеседник и интересен потенциален партньор.

Много важно уточнение: външният вид е от голямо значение! Мит и заблуда е, че независимо как изглеждате, можете да привлечете някого единствено с красивата си душа. Съветвам ви да не разчитате особено на това, а да се погрижите и за външността си. Бъдете много грижливи и към детайлите. За да успеете да събудите интереса към себе си, така че да желаят да опознаят прекрасната ви душа, трябва да изглеждате добре визуално, аткрактивно дори! Невзрачният външен вид не буди желание за опознаване, колкото и несправедливо да ви звучи това.

Друго важно уточнение: само добрата външност не е достатъчна! Немалко жени разчитат само на нея и харчат куп средства за всякакви разкрасителни процедури, като същевременно не полагат грижи за общата си култура, не четат книги, не инвестират в курсове и в самоусъвършенстване. Това също е голяма грешка. Както пренебрегването на значението на външността, така и нейното издигане в култ, са нежелателни крайности. Съчетанието на красив външен вид, интелект и красива душевност е печелившата комбинация. Грозни хора не съществуват, има само такива, които са немарливи и мързеливи и не полагат грижи за себе си.

Ако използвате интелигентно сайтовете за запознанства, те биха могли да бъдат за вас дори стимул да се усъвършенствате, след като прецените с трезв ум своите качества и недостатъци. Всеки от виртуалните ви събеседници с поведението си и думите, които използва спрямо вас, ви дава своеобразна обратна връзка за вас. Това е така, защото всички хора, с които влизаме в досег, са като огледала за нашата същност.

Като специалист по комуникации ви предлагам списък с най-често допусканите грешки, които хората правят на сайтовете за запознанства:

 1. Грешка номер 1: регистрирате се с голяма надежда и имате големи очаквания. Сайтовете от този вид изобилстват наистина с всякакъв тип хора, които дори не подозирате, че могат да съществуват, но са факт! Не тръгвайте от самото начало с голямата кошница и с нагласата, че непременно трябва да намерите конкретен тип човек.
 2. Грешка номер 2: публикувате разголена и откровено предизвикателна снимка. Много, ама много внимателно изберете профилна снимка за сайта за запознанства! Това не е порно канал и прекалено много жени, търсещи “сериозна връзка” се разголват, в отчаян опит да се откроят сред конкуренцията и да грабнат вниманието на някой мъж. Снимките, които потребителите слагат, говорят прекалено много за тях като личности и дори като намерения.
 3. Грешка номер 3: слагате за профилна снимка такава, правена преди 10 или 20 години, с надеждата да привлечете повече почитатели. Изключително грешен подход. Рано или късно истината ще лъсне наяве. Все пак, нали идеята ви е да срещате нови хора чрез сайтовете за запознанства? В даден момент ще трябва да се появите и физически пред човека и тогава той ще преживее силно разочарование от разминаването между онлайн образа и реалния. Тогава той ще се отдръпне, защото на никого не му харесва да бъде подвеждан. Реално двама души сте си губили взаимно времето, заради неискрения ви подход. А изгубеното време сте могли да вложите в по-смислени и продуктивни занимания.
 4. Грешка номер 4: съчинявате си изцяло нова идентичност, лъжете за събития от живота си, измисляте или преувеличавате свои успехи. Така убивате всички шансове да бъдете приети и одобрени за това, което сте. А ролята няма да имате силите да я играете до безкрай и в даден момент ще ви се наложи да разкриете искинското си АЗ. И така могат да ви отхвърлят на по-късен етап (което е по-болезнено). Пак губите. Колкото повече време изкарвате във връзка, базирана на лъжа, измама и манипулации, толкова повече страдания се очертават и за вас, и за човека до вас.
 5. Грешка номер 5: поставили сте си краен срок за романтична среща. Шансовете да попаднете на грешния човек при този тип нагласа е много голям. Не бързайте и не се самонавивайте. Нито опитвайте да насилвате ситуациите, само и само да излезете на среща или да продължите да се виждате с някого, без да сте сигурни, че той или тя наистина си струва.

Подходяща снимка за сайт за запознанства

 1. Ето кои са подходящите и кои са неподходящите снимки за сайтовете за запознанства:
 • Задължително снимка с дрехи! Това важи и за двата пола. Снимките по бански са неуместни. Неуместни са и дълбоките деколтета, късите поли, облеклото, което загатва бельото. Ако слагате такива снимки, после не се учудвайте, че ви отправят само неприлични предложения, а вие отчаяно търсите сериозна връзка.
 • Ярък грим и силиконови устни, нацупени уж “еротично”, а всъщност комично, също са за избягване. Ще ви пишат само мъже с несериозни намерения, които просто гонят бройка и искат да се забавляват.
 • Избягвайте да публикувате и снимка тип паспортна. Прекалено близкия план на лицето също не е много желателен. Прекалено далечният план, при който вие се губите някъде из пейзажа, също не е подходящ за снимка за профил на сайт за запознанства.
 • Нека фонът на профилната ви снимка бъде цветен, с ярки цветове за предпочитане, те имат притегателна сила.
 • Особено подходящи са ваши снимки сред природата, в парк или планина, например. В половин или в цял ръст. Може и ваша снимка от пътуване, на която сте застанали до местна забележителност. Или такава, на която практикувате своето хоби или любимо занимание.
 • Бъдете усмихнати. Избягвайте сериозното и сковано изражение. Ще ви отбягват.
 • Внимавайте с фона на снимката. Той също много говори за вас. Нека не бъде банята, запой на маса или разхвърляна стая.
 • Не публикувайте профилни снимки, на които присъстват и други хора. Освен, че това не е етично (не всеки от фигуриращите би желал образът му да се среща на определени места из Интернет), то е и объркващо, тъй като ще се питат кой/ коя точно сте вие.Такъв подход издава ниско самочувствие.
 • Селфи в огледалото е много лоша идея. Пошло е и загатва за нарцисизъм.
 • Снимки със слънчеви очила не са подходящи. Все пак вие търсите запознанства, а криете очите си. Не е добро начало.
 • Не си слагайте профилна снимка, на която сте облечени в анцунг или друго спортно облекло. Тениските също не са добре дошли, особено размъкнатите. Дънки с увиснало дъно и видимо доста изстрадали и непрани скоро са груб гаф. Интелигентните жени харесват спретнати и елегантни мъже. И интелигентните мъже оценяват спретнати и елегантни дами. Така че си струва да направите усилие да сте поне спортно-елегантни. Ризите са много секси дреха и разтапят неедно сърце. Това важи и за мъжките, и за женските модели. Дамите ще бъдат високо оценени с елегантна пола или рокля, но нека дължината бъде до средата на коляното, не по-къса, а материята да бъде непрозрачна.
 • Не е добра опция да не слагате снимка на профила си. Това няма да пробуди желанието на потребителите на сайта да се свържат с вас. Евентуално ще ви пишат с молба да им пуснете на лично някоя ваша снимка, за да преценят дали общуването с вас представлява интерес за тях.
 • Няма никакъв смисъл да публикувате снимки, коригирани с филтри и разни ефекти, които ви представят в недействителна светлина. Безсмислено е и да публикувате такива, на които сте с толкова много грим, че изобщо не приличате на себе си в естествения си вид. Ако се срещнете после на живо с почитател, разминаването между виртуалния и реалния ви образ ще е голямо и ще разочарова човека, предложил ви среща.

Гафовете със снимките далеч не са единствените, допускани в сайтовете за запознанства. Да видим сега: как се представяте на аудиторията там? От представянето ви зависи как ще ви възприемат и дали ще имате малко или много почитатели и покани за срещи.

Представяне в сайтовете за запознанства

Широко използваните клишета, особено непривлекателни, са: “трудно ми е да се опиша, нека другите да ме опишат”, “преценете сами.”, “питай и ще разбереш”, “другите да кажат”, “незнам, “не обичам да се описвам”… Най-дразнещото и масово повтаряно като мантра е може би: “Тук съм от любопитство и не си търся нищо” (от самото начало не подхождате искрено, ясно е, че никой не се регистрира в сайт за запознанство от чисто любопитство). А много често липсва каквото и да е представяне, особено при мъжете. Това говори за скучна и незаинтересована личност, която не желае да положи грам усилие в начинанието, заради което се е записала на сайта. Не си мислете, че такъв тип представяне ще заинтригува аудиторията и че така ще изглеждате примамливо загадъчни. По-скоро говори за мързел, безразличие и за липса на осъзнатост и самопознание. С такъв тип представяне ще бъдете пренебрегнати за сметка на някой, който си е направил труда да се опише по интересен и интригуващ начин.

Струва си да отделите повече време на текста, с който се представяте в профила си на такъв сайт. Всяка една дума е от значение. Използвайте кратки изречения и недвусмислени изрази. Избягвайте самохвалството, както и прекалената скромност.

Съвет номер 1: бъдете колкото се може по-откровени със себе си и с другите. Открито заявете каква е вашата цел, какъв тип човек търсите. Хитруването, манипулирането и откровените лъжи ще ви вкарат в неприятни сценарии, освен, че ще сте си изгубили и времето безрезултатно. Ако просто си търсите забавление и не предлагате нищо сериозно – кажете си го в прав текст, без заобикалки. Със сигурност ще намерите и други хора със същата нагласа като вашата в сайтовете за запознанства.

Съвет номер 2: Старайте се да не допускате правописни грешки и маймуница. Действат отблъскващо. Този съвет е особено валиден в случая, в който си търсите стойностен човек за сериозна връзка, а не просто се забавлявате и се закачате с когото ви падне.

Чатовете в сайтовете за запознанства

Първо бих искала да направя една уговорка: подхождайте мнително към профили, регистрирани преди години и които още фигурират на сайта. Такива хора определено не търсят сериозни взаимоотношения. Вероятно немалка част от тях са семейни, друга част просто се лутат из живота и/ или си уплътняват времето, или просто не знаят какво искат (такива индивиди могат да ви причинят големи страдания). Има и вариант да бъдат редовно отхвърляни от потребителите и да не могат да си намерят половинка, за което със сигурност си има добри причини. Никой не бяга от хубавото! Така че – винаги проверявайте кога е регистриран профила на потребителя, преди да се впуснете в общуване с него.

В чатовете на сайтовете за запознанства се срещат какви ли не послания, според темперамента, нагласите и намеренията на потребителите. Да, сайтовете за запознанства служат и за забавление, но чувството за хумор не би следвало да оскърбява никого, а и цинизмът и арогантността също не са забавни.

Ето някои полезни препоръки за чатовете:

 1. преди да пишете на когото и да било, направете си труда първо да разгледате профила и да прецените дали изобщо имате общи характеристики и интереси. Обърнете, също така, внимание на възрастта. Големите възрастови разлики не водят до задоволително общуване, тъй като през различните периоди от живота си, хората търсят различен тип изживявания.
 2. Обърнете внимание на местоживеенето. Добре е човекът да е от вашия град или поне да живее в близко населено място. Да си чатите с някого на другия край на света или в далечен град, не е от най-смислените занимания. Вероятността за среща на живо някой ден е доста съмнителна и само ще си загубите времето, пропускайки шансове за по-смислени контакти с възможност за истинска среща. Връзките от разстояние не са добър вариант. Дори да се срещнете някога, ако се харесате и влюбите, ще трябва редовно да пътувате, за да се виждате, а в даден момент някой от вас двамата ще трябва да се пренесе при другия. Това е свързано със сериозни промени, които не се знае дали ще желаете да направите. Подхождайте прагматично.
 3. Доброто възпитание не е демоде. Напротив, рязко ще ви открои от тълпата.
 4. Как да заговорите някого в чата? Този въпрос тормози повечето жени и мъже. Мисля, че няма нужда да пояснявам, че “zdr, ko pr” е тотално неприемлив вариант! Баналните “здравей” и “приятно ми е” също няма да ви откроят сред тълпата, особено ако пишете на красива жена или атрактивен мъж. Представете си само колко еднакви и до болка банални послания получават те в рамките на няколко часа! Мислите ли, че ще имат желание да отговорят? Ето как да подходите: разгледайте профила и според публикуваните снимки или текст в представянето, преценете как да започнете разговора. Добре е посланието ви да бъде във въпросителна форма, за да даде възможност за отговор. Бъдете позитивно настроени и не се заяждайте в стремежа си да впечатлите. Не влизайте в дебати относно вкусови предпочитания. Първоначалното ви послание е много важно! То служи, за да прикове вниманието именно върху вас, а не върху някой по-креативен и оригинален. Не забравяйте, че се борите за внимание в океана от профили, снимки и послания и конкуренцията е много голяма! Така че баналните думички и фрази няма да ви свършат абсолютно никаква работа, колкото и да сте стойностен човек.
 5. Проявявайте предпазливо чувство за хумор с непознати. Не се знае доколко ще го оценят.
 6. Много внимавайте и тук с правописните и технически грешки и с maimunitzata. Винаги правят много лошо впечатление. Да, в чатовете правилата за писмената комуникация по правило не важат, но това е и именно една от най-често допусканите грешки – немарливост в писменото изразяване в чата. Така вие показвате и определен тип отношение към човека, на когото пишете.
 7. Използвайте умерено емотикончета и емоджита. Понякога могат да бъдат тълкувани двусмислено. Не прекалявайте с тях.
 8. Тъй като има хора, които използват чужди снимки в профилите си, ако размените няколко послания и човекът ви е допаднал първоначално, по-добре помолете за видео чат. Така ще разберете дали той реално е този, за когото се представя, а освен това ще прецените дали желаете да излезете на среща с него.
 9. Ако споменавате бившите си гаджета, не критикувайте и не вадете въз основа на опита си с тях изводи за “всички жени са такива” или “всички мъже са такива”. Така рискувате да обидите виртуалния си събеседник и той да се отдръпне от вас.
 10. В случай че имате дете/ деца от предходна връзка, коректно е да го споменете още в началото на кореспонденцията помежду ви, подбирайки удачен момент. Не бива да чакате взаимоотношенията ви евентуално да се задълбочат и тогава да споменете този важен факт ей така, между другото, като някаква незначителна дреболия.
 11. В никакъв случай не си позволявайте да искате разголени снимки или снимки по бански от събеседника. Ако сте жена и ви искат такива, веднага прекратете чата си с този човек, намеренията му не са от най-добрите. Освен всичко останало, не се знае с каква точно цел могат да бъдат използвани разголените ви снимки. Замислете се, че ние реално не познаваме добре хората, с които сме приятели от години в реалния живот, какво останало за непознатите в сайтовете за запознанства. Никога не знаете кой точно стои зад потребителското име и какви са истинските му мотиви и цели.
 12. Ако сте мъж, не се правете на мачо. Това поведение подсказва недостатъчна зрялост и отблъсква интелигентните жени.
 13. Първите ви чатове с даден човек следва да целят опознаване, но не задавайте прекалено много въпроси, нито пък изисквайте много подробности от личния живот. Вие самите също не разкривайте много подробности за себе си.
 14. Избягвайте да коментирате чувствителни теми като кой колко печели, материални придобивки, религия, политика и всякакви наболели въпроси, по които хората много спорят и са разделени.
 15. Опитите за оригиналничене дразнят и отблъскват повечето потребители. Бъдете максимално естествени, това ще ви направи особено привлекателни, тъй като малцина се държат непринудено и естествено. А точно това се цени особено много от интелигентните мъже и жени.
 16. Не използвайте груби и нецензурни изрази, ако ви отхвърлят, не се стремете да унижите човека, заради това, че не проявява интерес към вас. Всеки си има вкус и предпочитания и с грубо поведение няма да накарате никого да ви хареса.
 17. Не бързайте да предлагате среща веднага. Опитайте първо да прецените човека, да разберете дали имате допирни точки и шансове да се харесате. Но недейте и прекалено много да чатите, преди да се решите за среща на живо. Може да се окаже, че човекът, който пише добре и ви е грабнал със свои мисли и изказвания в чата, на живо изобщо не ви допада. А за да е възможна романтични връзка между двама души, задължително трябва да има и физическо привличане. Така че не губете много време в чатене, все пак идеята е да се срещнете, за да прецените човека най-добре. Съвет: ако някой от месеци ви пише в чата, но все отлага срещата на живо с вас, бих ви препоръчала сериозно да се замислите дали си струва отделеното време.
 18. Специално предупреждение към дамите: много внимавайте, ако общувате с чужденци или мъже от други населени места и ви предложат да отидете там, за да не попаднете в канал за трафик на хора или в други неприятни ситуации. Редно е мъжът да пропътува разстоянието до вас и да се срещнете на оживено място през светлата част на деня. Първоначалните ви срещи трябва да са такива, докато вие не решите, че човекът заслужава доверието ви за нещо повече. Все пак дамите са нежни и уязвими създания. Уважавайте се, за да ви уважават. Не се впускайте в необмислени авантюри, които могат да ви струват скъпо.
 19. Имайте едно наум към прекалено любезните и мили господа. Срещат се много обиграни играчи и измамници, които омайват жертвите си със сладки приказки и прехвърчат от цвят на цвят.
 20. Ако интуицията ви подсказва, че има нещо нередно или съмнително около някого, послушайте я, тя никога не греши! Ако усещанията ви за даден човек не са добри, прекратете общуването. Не дължите обяснения никому.

Съвети за първа среща с онлайн познанство

Стигнали сте до фазата “виждане на живо”! Поздравления! В най-добрия случай ще си изкарате приятно, а в най-лошия – ще се сдобиете с урок за в бъдеще.

Ето няколко съвета за успешна първа среща:

 • определете я през светлата част на деня на по-оживено място. В никакъв случай не приемайте покани за гостуване по вили и апартаменти. За хотели да не говорим! Ако ви предлагат виждане на такива места, съветвам ви директно да прекратявате комуникацията с този човек.
 • Засвидетелствайте уважение към човека, като се появите в добър външен вид, с изгладени и изпрани дрехи и приятно ухаещи. Използвайте парфюм, но умерено. Специално внимание обърнете на дъха си, лошият дъх отблъсква мигновено. Може да се освежите с дъвка или с ментов бонбон.
 • Ако сте дама, не се обличайте предизвикателно секси и не се гримирайте много. Това може да бъде изтълкувано погрешно от кавалера.
 • Бъдете усмихнати и добронамерени, дори ако появилият се на срещата човек не е точно това, което сте очаквали да бъде. Ако изненадата е наистина лоша, побързайте тактично да приключите срещата, използвайки за претекст спешен ангажимент, възникнал малко преди да се видите.
 • Избягвайте алкохола. При някои хора развързва езика, при други падат задръжките. Не е никак подходящ за среща с непознат/ а.
 • Не обсебвайте разговора, а по-скоро се опитайте да разберете какъв тип личност е вашето онлайн познанство. Наблюдавайте езика на тялото. Над 90% от информацията за човека я получаваме чрез него, а едва 5-7% от думите. Това е така, защото е по-лесно да се подберат думите, отколкото да се контролира тялото. Много пози и жестове ги правим съвсем несъзнателно и точно те са ценен източник на информация за човека.
 • Обърнете внимание на използваните от човека думи и изразни средства. Те го описват много точно.
 • Не разкривайте чувствителни данни за себе си като точен адрес на местоживеене и месторабота, както и друга прекалено лична информация. На първа среща това изобщо не е необходимо.
 • По човека срещу вас се ориентирайте за какво да разговаряте – книги, филми, пътешествия, хобита… Нека темите бъдат неутрални. Щом сте стигнали до първа среща на живо, се предполага, че имате общи теми на разговор.
 • Избягвайте разговори за времето, болести, битовизми, негативно обсъждане на други хора.
 • Не се прозявайте. Избягвайте поглеждането на телефона. Винаги прави лошо впечатление. Най-добре не го поставяйте на масата до вас, за да не се изкушавате.
 • Опитайте се да следите очите, погледа на човека: гледа ли ви в очите, когато говори или погледът му непрекъснато блуждае? Така ще разберете доколко е искрен с вас.
 • Начинът, по който говори онлайн познанството ви за бившите си и за членовете на семейството си, както и за приятелите си, е красноречив. Особено лош показател е осъждането и критикуването на всички, както и постоянното оплакване и представянето като вечна жертва на обстоятелствата. С хора с такава нагласа ви очакват единствено главоболия.
 • Обърнете внимание дали човекът говори с прекалено много недомлъвки и общи приказки, а от вас изисква повече подробности за живота ви. Това не е добър признак – заема определена дистанция спрямо вас и не желае да се разкрива. Причините за това могат да бъдат много: неискреност, стеснителност, мнителност, недобри намерения в перспектива…
 • Секс на първа среща – категорично не! Не искате да изглеждате отчаяни и импулсивни. Не говори добре нито за дамата, нито за кавалера.

Като заключение: в сайтовете за запознанства немалко хора са намерили приятели или сродни души. Но това не означава, че и при вас събитията ще се развият по този благоприятен начин. Може би вашият път минава от другаде и мечтаният от вас човек е на друго място. Не, не бих искала да ви обезкуражавам, по-скоро бих искала да ви спестя напразни надежди, разочарования и сълзи.

Сайтовете за запознанства са само един от възможните начини да срещнете интересни хора. Те не са панацея срещу самотата и липсата на любов. Дори биха могли да задълбочат тези ваши усещания и чувства, ако все не попадате на търсения от вас профил и получавате оферти само от неподходящи за вас хора. Не възлагайте много големи надежди на тези сайтове, подходете с много здрав разум, самоуважение, аналитичен и критичен ум и бъдете предпазливи. И нека късметът бъде с вас! Дори да не откриете Човека, кръгозорът ви значително ще се разшири и ще получите безценни прозрения за живота и хората.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s