Интуицията – как ни служи и как се развива?

Интуицията ни е безпогрешен пътеводител в свят на много илюзии и измами.
Хората, които са я развили във висша степен, бързо и безпогрешно разбират ситуациите. Не им трябва много време, за да се ориентират спрямо хората и събитията. Фините и спокойни умове са по правило интуитивни.


Интуицията е безценен дар. Тя не е свързана по никакъв начин със степените на образование.
Човек може много да е учил, професор да е станал, и пак да не е развил своята интуиция и да не е успял да усъвършенства своите сензори, които да го ориентират правилно във външния свят.
На добрите и чистосърдечни хора обикновено интуицията им е добре развита. Колкото е по-духовно напреднал един човек, толкова по-добре работеща е и интуицията му. И обратно – колкото по-свързан е с грубия, материалния свят, толкова по-малко развита е тя.

Интуицията и нейните свойства

Какво представлява тя и как ни помага? Тя може да бъде определена като способност да се добива познание, без да се прибягва до съзнателния разум. А последният работи чрез аргументи и претегляне на всички “за” и “против”, анализира критично, стига до определени умозаключения, след което генерира решения.

Вродена ли е интуицията? Много хора я бъркат с инстинкта за оцеляване, но тя е нещо по-различно. Първото е вроден животински инстинкт. А тя е продукт на разширено съзнание. Чрез интуицията постигаме разбиране на ситуациите и на хората, без съзнателни разсъждения. Това е способността да усещаш, че нещо не е наред, без непременно да са налице конкретни факти за това.

Тоест, тук липсва моментът с критичния анализ на съзнателния ум. Интуицията е дарбата да можеш да погледнеш зад това, което виждаш и чуваш, зад представените факти.

Каква е разликата между инстинкт, рефлекс и интуиция?

Инстинктът е унаследена от предците ни реакция на външен дразнител, той е автоматична реакция, действие. Не е резултат от анализиране на ситуацията. Пример – инстинктът ни за размножаване. Или за самосъхранение, ако, да речем, към главата ни лети тухла и ние инстинктивно се отдръпваме, за да избегнем нараняване или смърт.

Рефлексът може да бъде безусловен, вроден, “програмиран” в нашето ДНК. Но може да бъде и условен.

 • Безусловният рефлекс управлява жизненоважни функции на организма ни, като мигане, смукане на палеца при новородено, слюнкоотделяне. Тези рефлекси не се контролират от съзнанието ни. Те се осъществяват, без да се налага да се замисляме над тях.
 • Условният рефлекс се придобива в следствие на жизнения ни опит. Благодарение на този тип рефлекси, ние се адаптираме успешно към заобикалящата ни среда. Те възникват само при определени условия. Например: от кранчето потича вряла вода и вие веднага отдръпвате ръката си. Или тичате към морето с намерението да се гмурнете във водата, ала тя се оказва ледена и вие инстинктивно отскачате назад. Този тип рефлекси зависят от предишните ни преживявания, които са ни научили кои ситуации са безопасни за нас и кои – опасни.

Интуицията е мисъл, до която достигаме без наличието на факти, които да я потвърждават или отричат. Просто знаем, че е така. Стигнали сме до нея благодарение на по-фините си рецептори и на духовното си виждане.

 • Интуиция е необичайното свиване в стомаха, без да можем да определим с точност от какво. Но усещаме, че нещо не е както трябва и имаме предчувствие за надвиснала заплаха. Винаги се съобразявайте с това свое усещане, защото, обикновено, никак не е случайно. Личният ми опит ми го е доказвал многократно.
 • Интуиция е и усещането на енергията на човека или ситуацията. Често излъчването на дадена личност говори много за нея самата, стига да сте изградили у себе си тази чувствителност. Такъв тип интуиция се развива благодарение на предходните ни лични преживявания. Затова хората с добре работеща интуиция обикновено имат много богат житейски опит.
 • Интуиция е и ненадейното прозрение за разрешаване на дадена ситуация. Просто изведнъж, от нищото, ви хрумва идея. И усещате, че това е вашето решение. То не е плод на дълго анализиране и обмисляне. Не сте претегляли плюсовете и минусите.

Най-висшата форма на интуицията

Това е така наречената “стратегическа интуиция”. Тя успява да обработи максимално бързо наличната информация, без излишно суетене и въпросителни дали и защо. Ориентирана е към предприемането на действия.

Стратегическата интуиция носи в себе си креативен заряд. В нея има гениалност, но само на пръв поглед. Тя е, преди всичко, плод на силната връзка, която имаме със самите себе си. Този тип интуиция е резултат от усилията ни да се опознаваме по-добре и да се усъвършенстваме. Също така, е в следствие на уменията ни за самонаблюдение и наблюдение на околния свят. За да я развием ни е необходима самоосъзнатост.

Стратегическата интуиция е вид свръх-съзнание, което представлява безпогрешен компас.

ръка на млад мъж държи старовремски компас, за да се ориентира в гориста и планинска местност

Как да развиваме интуицията си?

Подобно на диаманта, тя подлежи на шлифовка. Тя е едно пътуване към себе си и своите ценности, но и към другите. Само човекът, който се познава много добре, с всичките си качества и недостатъци, е способен да развие кристално чиста интуиция и да придаде смисъл на преживяванията си.

Интуицията работи най-добре при спокоен и необременен с предразсъдъци ум. Тоест, за да я развивате, ще трябва периодически да “изпразвате” ума си, да не му позволявате да се пренатоварва. Защото тогава той започва да си играе игрички с вас и работи срещу вас.

силна бяло-синкава светлина преминава през силует на човешко лице без очи прозрачен силует, през който преминава силна светлина иззад бели облаци
Отворете ума си за нови идеи и преживявания

По-долу давам списък с някои практически насоки за развиване на интуицията:

 1. Развивайте наблюдателните си способности.
 2. Създайте си навика да анализирате причинно-следствените връзки между хората и събитията.
 3. Започнете да се вслушвате в усещанията на тялото си.
 4. Практикувайте медитация. В Ютюб можете да намерите и огромна и разнородна колекция от водени медитации. Или можете да използвате за тази цел някой от множеството музикални клипове в Ютюб, разработени специално за тази цел. Има клипчета точно за развиване на интуицията. Можете да ги откриете тук.
 5. Обръщайте внимание на своите предчувствия.
 6. Развивайте своята креативност.
 7. Общувайте с различни типове хора, от различни среди.
 8. По-често излизайте извън зоната си на комфорт.
 9. Четете повече. Досегът до идеите на автори от цялото земно кълбо стимулира мозъчните центрове. А има и книги, посветени на развиването на интуицията. Като тази, например.
 10. Редовно излизайте извън установената рутина. Тя затъпява усещанията и мисловните процеси.
 11. Доверявайте се повече на усещанията си, отколкото на разума си.
 12. От време на време анализирайте предишни свои преживявания, за да разберете защо са завършили добре или зле.
 13. Запишете се на някакъв спорт,танци или на курс по рисуване. Спортът и заниманията с изкуство стимулират интуицията.
 14. Разберете кои са вашите реални ценности и се стремете винаги да действате, съобразявайки се с тях. Този навик не само много ще ви улесни живота, но и ще ви помогне винаги да се ориентирате правилно и да постъпвате адекватно спрямо събитията.
 15. Свикнете да усещате хората, преди реално да ги опознаете. Каква енергия излъчват? Как гледат? Как се движат? Как говорят? Как се обличат? Наблюдавайки ги, вие можете да извлечете много информация за тях. Можете да разберете дори тези неща, които те няма да ви кажат за себе си. Но, за да достигнете до това ниво на разбиране, е нужна практика и пак практика.
 16. Практикувайте дихателни техники. Те стимулират мозъка. Ето няколко отправни точки по темата. А ето тук можете да видите клипче с практически упражнения.
 17. Периодически променяйте средата около себе си – в дома и в офиса ви – с нови декоративни елементи, нови растения, нова подредба на мебелите…
 18. Слушайте класическа музика. Действа релаксиращо и вдъхновяващо.
 19. Внимавайте какво ядете. Да, поеманата от вас храна има огромно значение за работата на ума. Откажете се от храните с много Е-та, а също и от всичко, което се продава в заведенията за бързо хранене.
 20. Разхождайте се по-често сред природата и се отдавайте на размисли.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s