Умеете ли да предразполагате?

Само с един поглед можем да преценим дали човекът срещу нас е отворен към другите и дали е склонен да общува. Изражението на лицето и очите, позата на тялото, никога не лъжат. А наличието на сърдечна усмивка създава една подканваща приветливост, която има невероятна притегателна сила.

Ако създавате топла и спокойна обстановка, ако хората се чувстват комфортно около вас и са склонни да захвърлят своите маски, то вие умеете да предразполагате. Това е вид магия и силно завладяващ чар.

Привлекателната личност има по-пълноценен и по-приятен живот. Привлекателността не е външна характеристика, а е обаяние, положително излъчване. Не е задължително да сме физически красиви, за да предразполагаме хората. Но е много важно да сме ведри и приветливи. Приветливостта е доброжелателство. Тя озарява и облагородява лицето и има притегателни свойства, защото е много рядко качество и защото всеки един от нас жадува за положително отношение и общуване.

Ако умеете да предразполагате, то вие имате любезен и уважителен подход към всеки един човек. Със сигурност се отличавате сред другите, защото немалко хора считат, че любезността и уважението са демоде и загуба на време. А истината е, че те са много силен коз в ръцете на притежателя им. Могат да отворят много врати и сърца. И днес, повече от всякога, имаме нужда от тях.

Искреният интерес към другите е друга основна черта на хората, които умеят да предразполагат. Когато показвате, че сте заинтригувани от събеседника, когато му задавате искрени и добронамерени въпроси, то тогава той ще усети силна симпатия към вас и ще има желание и занапред да общува с вас.

Внимание: в наши дни е много разпространено самоизтъкването. То, обаче, има свойството да отблъсква, а не да привлича. И в никакъв случай не предразполага. Границата между изреждането на професионални успехи (например, при бизнес разговор) и самоизтъкването е тънка. Особено, ако са допълнени от чувство за превъзходство над събеседника и снизходителност към него и постиженията му.

Запомнянето на имената на събеседниците и обръщането към тях с имената им, прави изключително добро впечатление. Внася топлота в разговора и събеседниците се чувстват ценени. Това ги настройва положително и взоимодействието протича в една по-приятна атмосфера. Хората обичат да чуват по-често имената си, имайте го предвид.

Ако умеете да предразполагате, то вие не се държите резервирано и нащрек, а участвате в разговора с интерес и споделяте свои преживявания и емоции. Така се изгражда взаимно доверие. В това отношение по-плахите хора са в неизгодна позиция, защото неразговорливостта им би могла да мине за липса на интерес, потайност или дори надменност. Затова е много важно да се работи през целия живот над комуникационните умения – те правят живота пълноценен.

Ако умеете да предразполагате, то вие откривате качествата и добрите черти на другите и редовно им ги припомняте. Не се скъпите на мили думи и сте искрени, без задни мисли. Когато видите нещо хубаво у някого, му го казвате с усмивка. Освен това, с охота насърчавате и окуражавате.

Ако умеете да предразполагате, то вие имате добро чувство за хумор. Излизате от конфузните ситуации с лекота. Със сигурност не се взимате прекалено насериозно и създавате приятна атмосфера. Така и другите се отпускат във ваше присъствие.

Човекът, който умее да предразполага, си служи внимателно с думите. Той е разбрал тяхната невероятна сила и се замисля над своите изразни средства. Не използва нецензурни думи, колкото и изнервяща да е ситуацията. Избягва жаргонните изрази. Използва предимно думи с положителен заряд.

Тонът на гласа е много показателен. Чрез него ние насочваме събеседника си в разговора, наблягайки на едни или други елементи или леко завоалирайки други. Будим или потискаме определени емоции. Будим или губим доверие. Изнервяме или успокояваме. Нека тонът бъде мек и уважителен. Той е нашата визитна картичка във вербалната комуникация. Чрез него или можем да накараме хората да се почувстват добре или така да ги напрегнем, че да избягват компанията ни за в бъдеще. Тонът на гласа може да бъде причина за разминаване в общуването. А ето и кои са другите причини да се чувствате изгубени в комуникацията.

“Най-мощният инструмент във всяка вербална комуникация е гласът ви. Можете да го използвате, за да повлияете съзнателно на нечие съзнание и да включите така емоционален превключвател – от недоверие към доверие, от нервност към успокоение.”

Крис Вос

Ако умеете да предразполагате, то вашият поглед е открит и вие не се страхувате да гледате събеседника си в очите. Зрителният контакт е съществен за успешната невербална комуникация. Всички знаем от личен опит, че някои погледи говорят повече от думи. Човекът, който предразполага околните, има усмихнат и благ поглед, затова привлича към себе си като магнит.

За да е пълноценно общуването, ние осъществяваме постоянен зрителен контакт със себеседника си. Директният, открит, поглед говори за увереност и искреност.

Внимание: тук ще спомена един “детайл”, който всъщност може да развали цялостното добро впечатление от вас. Мобилният телефон. Когато излизате с други хора, забравете за него, не го слагайте на масата до вас и не си проверявайте непрекъснато съобщенията. Така ще създадете впечатление, че хората, с които сте, не ви интересуват. Биха могли дори да ви се обидят. Това веднага създава бариера между вас.

Човекът, който умее да предразполага, показва, че може да му бъде гласувано доверие. Излъчва спокойствие. Не дава напразни обещания. Държи на думата си и има чувство за чест и достойнство. Не се занимава с одумване и критикарство. Тъкмо напротив: винаги има да каже нещо положително за всеки един човек. Фокусира се върху хубавите качества на хората, защото е наясно, че всеки има недостатъци и няма смисъл те да бъдат изтъквани. Приема всеки такъв, какъвто е. Не разпространява клюки.

Отзивчивостта е друга характеристика на хората, които предразполагат. Те са съпричастни, проявяват емпатия. Такива личности се забелязват веднага, защото те просто го излъчват. Тези хора намират най-хуманния подход в общуването дори с не толкова добронамерени събеседници. А това е много ценно умение при преговори.

Чаровният, предразполагащият, човек, осъзнава значението на езика на тялото и на невербалната комуникация. Внимателен е с жестовете си. Жестикулира умерено. Не се мръщи. Независимо от това, което казвате и как го казвате (тонът на гласа), несловесното общуване предава 2/3 от информацията. Това е така, защото зрителните дразнители имат предимство пред всички други сетива, в случая – пред слуха. Ползотворните междуличностни взаимодействия зависят изключително много от информацията, която предаваме чрез жестовете, позите и движенията на тялото си (което мнозина правят съвсем несъзнателно и неосъзнато).

Предразполагащият човек се грижи за добрия си и спретнат външен вид. Небрежният стил в облеклото, който се наложи напоследък, не е препоръчителен, освен за разходки в парка с кучето и във фитнес салона. Знаем, че по облеклото посрещат, първите впечатления за човека се изграждат именно на база начина, по който изглежда. Така ни оценяват като вдъхващи или невдъхващи доверие. И, съответно, се чувстват привлечени към нас, или напротив.

Винаги си личи и прави добро впечатление, когато сме положили усилия да бъдем спретнати. Можем да сме такива и със скромен бюджет. От значение е индивидуалният естетически усет. Специално внимание обърнете на обувките, доста често значението им за добрия външен вид бива пренебрегнато, а всъщност те играят основна роля в изграждането на осанката.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s