Умеете ли да казвате НЕ? (с гордо вдигната глава)

Умението да отстояваме себе си и границите си е изключително ценно. Как мислите? Вие успявате ли да казвате НЕ, когато това се налага? Толкова много хора се стремят да се харесват винаги и всячески на всички! Да, но обикновено, накрая, с тяхното време, енергия и търпение се злоупотребява, именно защото не умеят да казват НЕ.

Да откажете или да отхвърлите стока, идея или услуга в никакъв случай не ви прави невъзпитан и груб човек. Разбира се, важен е начинът, по който ще го направите. Не е необходимо да викате или да нагрубявате някого, само защото офертата му не ви допада. В личния живот е още по-важно умението да казваме НЕ, защото близките ни хора са най-склонни да злоупотребяват с времето и енергията ни, като считат, че сме длъжни винаги да се съобразяваме с тях и да ги удостояваме с вниманието си, когато те решат, без оглед на ситуацията ни.

Умението да казваме НЕ ни прави по-фокусирани

Опитите ни да огряваме непрекъснато навсякъде води до голямо напрежение и до една нескончаема надпревара с времето. Няма как да не се разконцентрираме при това положение. Бързо губим погледа над истински важните неща и задълбаваме в куп дребни дейности и разправии, породени именно от неумението да казваме НЕ.

Личната енергия и време са ценни ресурси, а часовете, отделени за маловажни дейности и занимания никога не се връщат назад. И като се обърнете назад, ако сте достатъчно осъзнати, можете да забележите как сте си губили напразно минутите и часовете. А нямаме двеста години на този свят, за да си позволяваме лукса да се лутаме толкова много.

Умението да казваме НЕ ни прави по-спокойни

Разпределяйки вниманието си и енергията си по съществени цели и задачи, имащи реално значение за нас, ние сме и психически по-уравновесени. А това го постигаме само като очертаваме добре територията си и поставяме категорични лични граници. Когато нямаме изградени такива, всеки един човек ще се чувства като в разграден двор и ще може да изсмуква до безкрай от енергията ни така, както прецени. А това неминуемо води до раздразнение, защото човек се чувства употребен. А започне ли да потиска раздразнението, за да не изглежда “лош” в чуждите очи, положението става още по-неприятно. Така че, ако още не сте се научили, започнете постепенно да се упражнявате да остоявате себе си, за да може да водите по-хармоничен и пълноценен живот.

Умението да казваме НЕ ни прави по-уверени

Първите стъпки ще са винаги плахи и винаги ще се питате дали постъпвате правилно, дали няма да изглеждате груби, дали няма да се отдръпнат завинаги от вас, но, спокойно, тези опасения няма да се сбъднат. Тъкмо напротив! Ще покажете, че уважавате себе си достатъчно, за да защитавате границите си. А човек, който проявява самоуважение, привлича уважение и от околните. Златното правило е: “Уважавай себе си, за да те уважават и околните”. И, колкото повече ви уважават, толкова по-уверени ще се чувствате.

Умението да казваме НЕ ни спестява куп излишни драми

Ако сте от хората, които винаги се стремят да изглеждат мили и любезни и на разположение на другите, твърде вероятно е да живеете живота си по чужд сценарий и по волята на всички други, но не и по своята. Така се въвличате в чужди драми, а има и немалко хора, които обожават да забъркват околните в своите проблеми, за да избегнат личната отговорност да си ги решават сами. Доста неприятно, не мислите ли? Така правите лоша услуга на човека срещу вас и на самия себе си. Затова е толкова важно да умеем да очертаваме границите си. Да, нека помагаме, нека оказваме съдействие, но да не позволяваме злоупотреба с времето и енергията си.

Умението да казваме НЕ е всъщност умение да казваме ДА

Така отсявате маловажното от важното и умът ви се прояснява. Отхвърляйки определени оферти и идеи, вие приемате за себе си техни алтернативи, които ви устройват повече и са по-полезни за вас като личност. Самият живот ни налага да правим избори, тъй като е физически дори невъзможно да приемаме всички варианти, които ни се представят. Поради тази причина сме принудени да правим избори. Понякога те никак не са лесни, но се налага да ги направим. За тази цел е необходимо да се замислим, преди да побързаме да се съгласим! Какво губим в случай на съгласие или несъгласие? А какво печелим? Полезни ли сме за околните или за себе си, казвайки ДА или НЕ?

Умението да казваме НЕ ни помага да се опознаем по-добре

Замисляйки се над възможните варианти, преди да се съгласим или не, ние размишляваме и над себе си и своите цели, намерения, ценности и възможности. Все пак сме надарени с разум и импулсивността невинаги е добър съветник. Всяко замисляне е шанс да се разберем по-добре и да се приближим повече към вътрешния си глас. Шанс да се ориентираме в своите истински желания и ценности. Шанс да не губим себе си и своята истинска същност сред толкова много шум от външния свят, който може да ни засмуче и претопи.

Умението да казваме НЕ е умение да се самоутвърждаваме

Самоутвърждаването е изключително ценно качество в общуването ни с околните. Ако нямаме вътрешни устои, то тогава всеки ще ни използва за своите собствени цели и интереси. И то по един безпардонен начин. А това не е никак здравословно за самите нас. Хората, които се стремят винаги да бъдат харесвани, имат голям проблем. Защото това лесно се усеща и може да бъде използвана срещу тях от недоброжелатели.

Като начало, приемете, че няма как всички да ви харесват. И това е напълно естествено! Хората вибрират на различни честоти, имат различни интереси и разбирания и се стремят да се свързват със себеподобни. Каквото и да говорите или правите, винаги можете да бъдете неразбрани или критикувани. Поради тази причина не е добра идея ориентирите ви за “правилно” и “неправилно” да бъдат външни. Самоутвърждаването е едно прекрасно умение, което си заслужава да бъде усвоено.

Започнете още днес! Ето как можете да се упражнявате в самоутвърждаване:

  • Казвайки НЕ, бъдете усмихнати и доброжелателни. Но не се чувствайте длъжни да обяснявате надълго и нашироко мотивите за своя отказ.
  • Запазвайте спокойствие. Дори човекът срещу вас да повишава тон и да е гневен. Не сте длъжни да слизате на неговото ниво. Упражнявайте се да дишате дълбоко и равномерно. Гледайте събеседника си в очите, не правете гримаси и запазете спокоен тон на гласа.
  • Бъдете нащрек срещу чувството за вина, която ще се опитват да ви вменяват, защото не играете по техния сценарий. Всеки човек има право на мнение и на отказ. Не се оставяйте да ви въвличат в дълги разяснения и не заемайте в никакъв случай отбранителна позиция.
  • Смело използвайте местоимението АЗ! Говорете за своите емоции и чувства. Кажете как се чувствате. Мнозина правят грешката да говорят за другия човек, при това нападателно: “ти никога”, “ти винаги”, “защо никога не казваш…” Имайте куража да отстоявате открито себе си, ако не искате да се превръщате в жертва.
  • Приемете, че ще имате върхове и спадове в практикуването на самоутвърждаване. Бъдете търпеливи със себе си. Някой път ще ви се удава по-лесно, друг път ще ви е по-трудно. Обичайте се, независимо от крайния резултат. Но винаги бъдете последователни!
  • Напомняйте си, че няма “правилно” и “неправилно” мнение, а различни гледни точки към проблемите. И всеки е прав за себе си. Затова заявявайте своя отказ с гордо вдигната глава.
  • Излъчвайте увереност. Осанката говори за липсата или отсъствието на увереност. Превитите рамене показват плахост и страх, докато изправената стойка и изпънатите назад рамене говорят за добро самочувствие. Правете упражнения за правилна стойка. Има дори фиксиращи колани за гърба, които ще ви позволят да стоите и ходите изправени.
  • Поддържайте се. Външният вид е важен, говори за вас, за начина, по който се възприемате. С един поглед може да се прецени дали човекът се уважава или не.

Умението да казваме НЕ – най-добрата защита днес

Живеем в меркантилен и доста опасен свят. Далеч не всеки е добронамерен. Всички се борят за място под слънцето и тази борба при някои приема доста крайни измерения, които често приличат на едно голямо надлъгване. Рекламата, ПР акциите и лобирането използват методи за манипулация, които могат да нанесат немалко вреди на лековерния човек. Тежко и горко на този, който не мисли самостоятелно и ентусиазирано се хвърля във всичко, което му се предложи! Налага се да се браним сами! И, ако не умеем да заявяваме гордо и категорично своето НЕ, изгледите за нас не са никак добри.

Затова, не бива да имате никакви скрупули. Казвайте НЕ достатъчно високо, за да бъде чуто и достатъчно категорично, за да бъде прието насериозно. След това вътрешно се поздравявайте за куража си да работите над себе си и своето развитие като по-пълноценна личност.

Защото животът си е ваш. И е много кратък, колкото и клиширано да ви звучи. И е прекрасен, когато умеем да го живеем и да отстояваме своите мнения, права и интереси.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s