Самоосъзнатостта – ключ към пълноценен живот

Динамиката днес е голяма и нивата на несигурност никак не са малки. При това положение е много лесно да загубите ориентир и да почувствате, че всичко излиза извън контрол. Много хора ще имат усещането, че полудяват, тъй като утрешният ден предлага доста неизвестни. Има ли начин да излизаме от личните и от световните кризи психически невредими, или поне с по-малко щети?  

В периоди на силни сътресения на световната сцена предизвикателствата за нашата психика са огромни. Ако се оставим на емоциите си, можем да си нанесем трайни душевни травми. Положителната новина е, че днес вече се говори свободно за психиката и за душевния мир, нещо, което преди, да речем, тридесет години, не се случваше. Стремежът към балансиран начин на живот сега е факт. Но май често си оставаме само със стремежа…

Самоосъзнатост в окото на бурята

Около нас ври и кипи, а повечето хора се чувстват като листа, носени от вятъра и завихряни във всички посоки. И точно в тези мигове имаме нужда от самоосъзнатост. Това е една от най-модерните думи напоследък, на която се приписват едва ли не магически свойства, които ще превърнат живота ни в красива история. Но разбираме ли, реално, какво означава самоосъзнатостта?

Да сме самоосъзнати означава да сме наясно със себе си, със своите качества и недостатъци. Означава да си даваме сметка кои сме и какви сме всъщност. Това включва и умението да поемаме отговорност за постъпките си и да си даваме сметка как те се отразяват на хората около нас. Мнозина, смятат, че са самоосъзнати, но истината е, че тези хора са малцинство. Защото самоосъзнатостта изисква самодисциплина и самоконтрол, а това означава да се полагат усилия. Освен всичко друго, самоосъзнатостта може да се развива и така непрекъснато да подобрявате себе си като личност.

Самоосъзнатият човек добре си дава сметка как неговите емоции и мисли влияят на определено негово поведение. Той се интересува от обратната връзка, която получава от околните и е склонен да променя и адаптира постъпките си така, че те да имат положително влияние върху тях. Самоосъзнатата личност се стреми към хармонично съществуване и общуване.

Изграждане на самоосъзнатост

Тя е вълнуващо приключение. Тренирането й и постигането й могат да ни научат на много тайни за нас самите. Определено можем да се изненадаме, като изберем да се центрираме с себе си и да се изследваме внимателно. А това е едно немалко предизвикателство в свят, претоварен от информация и всякакви дразнители, които най-често ни приканват да се вглеждаме във външния свят.

Как, при това положение, да изградим самоосъзнатост?

 • На първо място тренирайте редовно да успокоявате ума. Вътрешният диалог на съвременния човек е прекалено истеричен и невротичен. Самоосъзнатостта изисква свързаност с вашия висш АЗ, за което имате нужда от вътрешна притихналост. Редовните медитации са ключа към решението.
 • Ограничете времето, прекарано пред телевизора, изключвайте често радиото. Многото информация и звукови и зрителни дразнители само объркват и без това претоварения ни ум.
 • Започнете повече да слушате и по-малко да говорите. Това ще ви позволи да наблюдавате повече себе си и околните и да си вадите определени изводи, които ще ви помагат и себе си да разбирате по-добре.
 • Развийте навик да размишлявате над емоциите и чувствата си. Защо се чувствате по определен начин при определени думи? Какво ви кара да настръхвате от страх в дадена ситуация? Защо изпитвате необходимост често да спорите? Какво всъщност целите с маниакалната си амбиция да градите кариера, използвайки всякакви средства?
 • Изяснете си по-добре целите си и полагайте усилия да ги следвате. Бъдете последователни и упорити.
 • Наблюдавайте често реакциите на околните при вашата поява, при ваши изказвания и във ваше присъствие. Как се държат, когато са около вас? Нервни и напрегнати ли са, или, напротив, усмихнати и доброжелателни? Често ли ви се обаждат да се срещате? Или пък нямате приятели и никой не ви търси (тук трябва много сериозно да се замислите).
 • Намерете и усилете своята вътрешна сила. Центрирайте се в себе си. Развийте самочувствието си, използвайки своите силни страни и умения. Подсилвайте ги ежедневно. Развийте навика да бъдете полезен с тях на обществото. Това ще ви донесе вътрешно удовлетворение и ще укрепи самочувствието ви и вътрешната ви сила ще нараства от ден на ден все повече и повече.
 • Пробвайте нови и нови изживявания и вижте как ви се отразяват те.Тествайте границите си. Докъде можете да стигнете, без да нарушавате вътрешния си комфорт? А дали, ако го нарушите, всъщност няма да постигнете повече и да се почувствате по-щастливи? Приемете тези своеобразни тестове за личността си като вид игра. Тя ще ви донесе по-силна степен на самоосъзнатост.
 • Приучвайте се към неутралност. „Запомнете, духът е свободен, когато е неутрален.” (Майкъл Тамура, “Отговорът си ТИ“). Общувайте внимателно, щадейки чувствата на събеседниците си. Бъдете тактични. Избягвайте крайни и категорични мнения на последна инстанция, както и осъждането на чуждите постъпки. Проявявайте разбиране и състрадателност. Покажете готовност да помагате с каквото можете.
 • Развивайте единство между своите мисли, чувства и думи и действия. Човек може само да загуби, ако мисли, едно, говори второ и прави нещо съвсем друго. Освен, че така подавате твърде погрешни сигнали, вие усилвате и чувстото си за вътрешна дисхармония и тревожност, защото сами усещате, че не сте искрени със себе си. Такъв тип поведение ще доведе до това, че хората няма да ви разбират, а вие няма да получавате това, което всъщност искате от тях.
 • Научете се да обичате грешките си. Без тях вие няма да напредвате в живота. Само този, който не върши нищо и не опитва нови неща, не греши.Грешките са много ценен източник на информация и верен пътеводител към по-осъзнат живот, стига, обаче, да можете да извличате поуките от тях. Ако го правите, вие ще продължавате да правите грешки, но те вече ще са различни и ще ви отвеждат до по-горни нива на осъзнатост.
 • Открийте вярванията, които ви ограничават. Има много клишета и предадени идеи, които дори сте получили в наследство от родителите си и от близки хора, но в даден момент е добре да се замислите над тези вярвания. Доколко са основателни и доколко ви помагат в живота, а може би повече ви пречат и ограничават израстването ви като личност. Проявявайте критичност към всяка идея и “абсолютна” истина. Закостенялостта е много голяма пречка в нашия супер динамичен свят. В него печелят гъвкавите и бързо приспособими хора.
 • Открийте моделите на поведение, с които се самосаботирате. Може би обичате да отлагате? Или пък бягате от поемането на инициатива? Или не обичате да сте център на внимание и винаги се скатавате зад другите? Или пък все прехвърляте вината за случващото ви се на околните? Добре помислете над моделите на поведение, които ви дърпат назад в развитието ви и ви държат в блатото на нереализираността.
 • Приемайте се и се обичайте със светлата си и с тъмната си страна. Никой от нас не е завършена личност, докато не реши да сложи точка на своето самоусъвършенстване. Всички ние непрекъснато се променяме и е добре да го правим осъзнато, а не пасивно, под влиянието на хора и обстоятелства, които може да се отразят силно негативно на житейския ни път. Самоосъзнатостта е тази, която ни помага да се променяме непрекъснато към по-добро и да правим живота си и този на другите по-пълноценен и приятен.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s