Информационното натравяне – има ли лек?

21-ви век донесе много хубави неща на човечеството. Животът ни е облекчен и по-комфортен, благодарение на всички джаджи, рожби на модерните технологии. И, въпреки, всичко, не може да се каже, че сме по-щастливи. Модерните технологии, не само ни облекчиха, но и до такава степен се внедриха в живота ни, че ни обсебиха, влияейки на начина ни на мислене и на общуване. Най-голямото бедствие, обаче, се състои в това, че сме непрекъснато потопени в информации от всякакъв род и вид и умът ни буквално е под прицела на медиите. 

Ако искате да бъдете щастливи, позволявайте си, поне от време на време, да си оставате в неведение за световните драми. Или може би си мислите, че притежавате някакъв контрол над ситуациите, защото сте надлежно информирани какво, защо и къде се случва? Нищо подобно. Прекалено много неща не зависят от нас. Можем да допринесем за благосъстоянието на света, но не и гледайки и слушайки новини. Така може само да се депресирате, или дори да развиете паническо разстройство (ако следите как се развиват военни действия или пандемии). А прави ли ви впечатление с какъв тон в гласа говорителите съобщават за всички гадости по света? Само слушайки интонациите на гласовете им можете да изпаднете в чурна дупка, от която трудно ще излезете.

Пазете съзнанието си чисто!

Не позволявайте на никого да изхвърля боклуци в него. Поставете си граници. Внимавайте много с какво храните ума си, защото можете да му нанесете травми за цял живот. Ограничете гледането на новини и слушането им по радиото. Съсредоточете се в своя живот и в това, което пряко зависи от вас. Около вас има хора, които разчитат на вашия здрав разум. Свръхстимулирането на мозъка с информация води до прекомерен стрес и чувство за безпомощност. Един интелигентен човек ще направи всичко възможно, за да не се докара до това мъчително състояние. Ако непрекъснато се информирате, лесно ще загубите ориентир, защото информациите по дадена тема толкова си противоречат, че накрая си оставате неинформирани и объркани. Реално сте погълнали толкова много медийни продукти, но накрая си оставате гладни и фрустрирани.

  • Затова – старайте се да поемате възможно най-малко информация.
  • Дистанцирайте се от видяното и чутото и не влагайте никакви емоции. В началото това ще ви се удава трудно, но колкото повече тренирате това свое умение, толкова по-лесно ще бъде това за вас. Запълвайте своя живот със стойностни четива и  изживявания.
  • Развивайте своето естетическо чувство. Стремете се към красотата. Избягвайте дори предавания, в които се излагат щедро на показ драми и пререкания.
  • Пускайте си хубава музика на мястото на новинарски емисии. Музиката е балсам за душата и нейните лечебни свойства са доказани. Особено полезна в това отношение е класическата. 

репортери на мястото на събитието, журналисти в очакване на интервюта, събитие, много хора, знаменитости, камери и микрофони

Битките за внимание и умове

Най-добрата новина за един репортер е лошата, шокиращата. Хубавите новини се отбягват всячески, защото те не влияят на емоциите на публиката. Човешката психика е така устроена, че попива като гъба всичко негативно. Търсят се драмите, противопоставянията, неблагоприятните обрати, публиката е жадна за тях. Защото потъвайки в чуждите мизерии, човек забравя за своите. Рейтинг се вдига със страховити истории. Не очаквайте някоя сутрин да се събудите и да чуете само хубави, вдъхновяващи, новини. Няма как да стане, рейтингите ще се сринат.

Всяко нещастие по света ще ви бъде представено в още по-страховита форма, за да се засили ефекта и за да замре публиката, оставайки без дъх, до следващата порция от катастрофи и нелепи случки. Така развивате зависимост към черните хроники и информационната мрежа ви засмуква и изцежда силите ви. Обичайте себе си и не се оставяйте да бъдете натровени с информация!

студио, телевизия, радио, репортери, предаване, информация, гост в студиото

Как да се спасим?

Спасението, както винаги, е в ръцете на давещия се. Първата крачка е в осъзнаването на проблема, защото може би не всеки си дава сметка, че затлачването на ума с информация е причината за депресията и високото ниво на тревожност. Като начало, пробвайте да се информирате само в строго определени часове (или направо дни). Нищо няма да изгубите, а ще забележите, че умът ви се прояснява. Да не говорим, че времето, което запълвахте с гледане и слушане на новини, сега можете да посветите на други, жизнеутвърждаващи дейности. Ще започнете и да общувате по-ефективно с близките си. Ще ви стане по-леко на душата.

  • Замислете се какви занимания биха ви доставили удоволствие.
  • Наложете си строга дисциплина. Концентрирайте се в себе си и в своите дейности. Мислете как да се подобрявате във всяка област от живота си.
  • След като веднъж вземете решение да се информирате само и единствено в определени часове и дни, в никакъв случай не нарушавайте графика си. Спокойно, ако метеор отнесе Земята, няма как да не го разберете. Така или иначе не можете да го спрете. Затова се наслаждавайте на всеки свой миг и не се обременявайте с апокалиптични информации.
  • Никога не вярвайте стопроцентово на това, което виждате и чувате на екрана или по радиото. Впрочем, това правило важи с пълна сила и за печатните, и за онлайн изданията. Не се вживявайте в поднесените информации. Информационното замърсяване е прекалено голямо. Уикипедия много точно определя този феномен: “Информационното замърсяване e заразяването на информационното снабдяване с неуместна, нежелана, излишна и нискостойностна информация. Разпространението на ненужна и нежелана информация може да има отрицателно въздействие върху човешката дейност. Смята се за един от неблагоприятните ефекти от информационната революция.

журналист пред публика води предаване, камери, пултове за аудио и видео, хора зад кулисите

Разбрахте, всеки от нас сам избира каква информация и в какво количество да допуска до себе си. Ние сме регулаторите, никой друг. Винаги имаме избор, просто трябва да го осъзнаем! Натравянето с информация е съвсем реален риск, който вие решавате дали да поемете, или не. Най-важно е да хванем момента, в който ние вече не сме информирани, а натровени от какви ли не изявления и факти. И тази дума не е никак силна, знаете как се чувствате след поредната доза новини и публицистични предавания.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s