Свети Валентин – празнуваме ли Любовта?

И пак е февруари. И пак се задава 14-ти. Надали има друг толкова оспорван и недолюбван празник, колкото Свети Валентин. Каква ирония на съдбата, нали? Празникът, който е още един повод да зарадваме приятно обекта на своите най-топли чувства, се превръща в повод за мърморене и негодувание. Да, ясно е, не е наш български традиционен, а е католически, но не сме ли всички едно цяло, особено, когато става дума за Любовта?

Най-хубавото и градивно чувство е Любовта. Забравете за Свети Валентин, щом ви пречи, но целият ни живот, всички наши усилия, са подвластни на нея. Дали ще празнувате на конкретна дата или не, всъщност наистина няма значение. Но има толкова силен недостиг на любов по света, че да има конкретна дата, на която тя да се отбелязва, наистина не е лоша идея. Празниците, както и делниците, си ги правим самите ние – с това, което влагаме или не влагаме в тях. Имам често чувството, че ако ги нямаше празниците, повечето хора щяха да си функционират единствено на ниво “оцеляване в живота”. В което няма лошо, но физическото се определя от душевното и ако не захранвате душата си с любов, то вие ще затънете в куп проблеми.

Вярвам, че любовта въздига, окриля и дава сили и ако я имате, повдигането на планини ще е като детска игра за вас. Вгледайте се в лицата на хората. Дори с бегъл поглед се разбира кой е способен и кой е неспособен на любов. Очите, изражението на лицето, благост или арогантност веднага си личат.

Вътрешните бариери за Любовта

Прекалено развито его или силен комплекс за малоценност карат хората да се засмиват ехидно при споменаването на думата “любов”. А тя наистина съществува, но само ако сме й направили място в живота си и ако сме признали невероятната й сила. И ако сме смирени и по-широко скроени. Ако влагате в света цинизъм, любовта никога няма да ви посети, а ще ви избягва по всякакви възможни и невъзможни начини. Защото тя е тясно свързана с живота на душата. И не всеки е способен да обича.празнуване на Свети Валентин, подаръци за Свети Валентин, къде да отидем за Свети Валентин

Пътят към истинската любов се открива само след като сме се открили пред другия. Само когато не ни е страх да бъдем себе си и сме показали истинското си лице. В противен случай ще имаме само псевдо връзки, в които ще се надиграваме и които повече ще приличат на сценарий за драматична пиеса. Такива връзки не са израз на любов, а на задоволяване на собственото его. Те по-скоро извличат силите ни, отколкото да ни окрилят. Ако не участваме като автентични същества в един съюз, то той няма да ни донесе нищо, освен силен стрес и тревоги, накрая и депресия.

Но най-лошият вариант е, ако не познавате любовта поради чувство за малоценност и поради това, че не считате, че я заслужавате. В такъв случай ще трябва да развиете първо силна обич към самите себе си и да осъзнаете, че заслужавате любов, както всички същества. Нито сте повече, нито сте по-малко от другите. Впуснете се в приключението на себеопознаването. Осъзнайте своите силни черти и умения и наблегнете на тях, непрестанно ги развивайте, за да радвате с тях и себе си, и другите.

Всеки ден е празник, да празнуваме!

Свети Валентин, искате или не искате, идва. А какво ще стане, ако решите да мислите положително за този ден? Направите ли го, бихте могли да привлечете любовта, проявявайки градивни чувства, не само към конкретната дата. Преди поредното охулване на празника, замислете се: не ви ли дърпа това надолу? Интелигентният човек винаги си задава въпроси, не бърза да отсича кое е добро и кое не. Винаги има нюанси, винаги има куп други възможни гледни точки към дадена ситуация /в случая – дата/. Може пък да решите да проявите хубави чувства към някого, да направите крачка към него и Свети Валентин да е един добър повод за това. Хората имат нужда от поводи. Мрънкане и недоволство има в такова изобилие, че просто никой няма нужда да чува поредното недоволстване, пък особено за празник, при това на любовта.

Свети Валентин, любов, сърца, двойка, подаръци, чувства, целувка за Свети Валентин

Вместо да сочим с пръст, да се обърнем към себе си

Замислете се: има ли във вас негативизъм и омраза и в каква степен? Защото тези чувства могат така да ви отровят живота, че той да ви се отще накрая. Отказът от празнуване не е жизнеутвърждаващ, а тъкмо обратното. Всяко чувство, всяка дума, която отправяте към някого или нещо, се отразяват първо във вас, във вашето съзнание и подсъзнание. Накрая тези чувства ще се четат по лицето ви, в цялостното ви излъчване. И надали някой би искал да се сближава с човек с кисело изражение. А всеки човек се стреми към любовта, защото тя ни е жизнено необходима! Никой не може да живее без нея, може само да вегетира, но не и да усети живота в пълната му прелест и мощ.

Животът е енергия и мистерия

Всички ние излъчваме и приемаме енергия. А тя се обуславя от мислите и действията ни. Нищо не остава скрито от силите на Вселената. Тя само изглежда хаотична, но всъщност се крепи на определени закони. Единият от тях е законът на привличането. Според него вие привличате хора и ситуации, които са със сходна на вашата енергия. Недоволствате? Добре – товага Вселената ще ви предложи още куп възможности да недоволствате. Или обратното – харесвате празниците? Животът ще ви предложи много поводи за наздравици.

радост от живота, момиче с червено надуваемо сърце в ръка и лятна рокля в моряшки стил, в слънчев ден

Комерсиалната страна

Знам, дразнят ви надуваемите и плюшените сърчица, както и рекламните кампании, които ви поощряват да купувате какви ли не вещи, в името на любовта. Но, в края на краищата, никой не е длъжен да се поддава на трикове на търговци. Те се опитват да припечелват, а всеки един празник е златна мина за тях. Защо да се впечатляваме толкова от този факт?

Празнувайте празниците по своя начин. Проявете своята креативност. Радвайте се на възможността да измислите нещо хубаво за хубав човек. Всичко опира до личната нагласа! Ако ли пък човекът до вас държи на определени и скъпи подаръци, замислете се дали изобщо ви обичат. Защото любовта не изисква и не тропа с крак. Не цупи устни и не се превзема!

идея за подарък за Свети Валентин, бонбониера във формата на сърце, червена кутия, розови рози във ваза на масата

Свети Валентин плаши самотните сърца

Както и всеки друг празник, така и този на любовта, е повод за неприятни размисли при самотните души. 14 февруари оставя кисел привкус у хората, които не са намерили своята сродна душа, особено ако и дълго са я търсили. А всъщност този ден трябва де е един прекрасен повод да си напомним, че трябва да обичаме себе си и живота повече. Любовта управлява този свят, тя кара всички ни да извършваме най-хубавите си и жизнеутвърждаващи дела! Ако в момента сте самотни, това не означава, че цял живот така ще продължи. Приемете любовта с цялото си същество. Ако заобичате повече себе си, ще я видите в нейните множество проявления. Ще завибрирате на нейните честоти. Ще започнете да излъчвате любов. И ще я привлечете! А празниците са създадени от хората, за да си напомняме за някои изконни човешки ценности, които ни извисяват над битовизмите и дребнавите човешки страсти. Както, например, Коледа ни напомня да бъдем по-добри и състрадателни. А Свети Валентин е празник, който ни напомня да бъдем по-обичащи. Да приемем любовта. И няма никакво значение какъв по произход е празникът! Има значение единствено нашата нагласа към света изобщо и колко любов сме готови да внесем в него. Празнувайте живота! Любовта е живот!

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

COPYRIGHT ©2022 ТИХОМИРА ДОБРЕВА. СЪДЪРЖАНИЕТО НА POPATIA.ORG Е ЗАЩИТЕНО ОТ ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s