Танцувай с мен, за да те опозная!

През всичките ми над двайсет години опит като танцьорка на латиноамерикански танци се убедих колко много разкрива от личността си танцуващият човек. Също така разкрива и отношението си към противоположния пол. При танците по двойки този факт е особено валиден, тъй като има едно фино напасване към партньора ти, което при някои хора просто не се получава. Да знаете – социалните танци не са за егоцентрици! Ако питате мен, не са и за хора без чувство за хумор.

Ако искате да разгадаете съвсем точно характера на някого, задължително отидете някъде, където този човек ще има възможността да танцува. Танцът ще ви го опише безпощадно! Характерът се проявява чрез движенията на тялото – дали те са плавни, енергични, невротични, неуверени, или дори леко арогантни? Дали танцуващият се съобразява с околните или им нанася по някой друг удар, решавайки да блесне с оригиналност на дансинга? Непохватен ли е? Извинява ли им се или продължава все едно нищо не се е случило? Или пък, незнайно защо, по време на танца е намръщен или пък има измъчен вид? Танцува ли страстно или е вял? Човекът ви се разкрива от край до край. И колкото по-наблюдателни сте и имате око за детайлите, толкова по-ясна картинка ще придобиете за танцуващия.

Задръжките падат на дансинга

Емоциите са толкова силни, че танцьорите се увличат в бясното темпо. И ако нямате късмет ще ви покани неуверен кавалер, който ще се втренчи в краката си, в опит да не обърка някоя стъпка (тук веднага си казвам, че това е един праволинеен човек, който не умее да импровизира и съм сигурна, че такъв е и извън дансинга). А ако имате късмет ще ви се падне усмихнат кавалер, който ви води добре в изпълнението, но и умее да импровизира. Затова стилът на танцуване е същинска визитка.

танци в Куба, мъж и жена, танцуваща двойка, облечена в бяло, празник

Как да направите добро впечатление – като танцьор и като човек

  1. Ведрият и приятелски настроен човек си личи от километри. Просто излъчването му е друго. От личен опит всички знаем, че такива хора са единици, но ще спечелите много, ако сте именно от тези единици. Като за начало се опитайте да не приемате себе си, а и другите насериозно. В края на краищата това са само танци! Отпуснете се и се забавлявайте! Хората, които се взимат насериозно изглеждат като самовлюбени егоцентрици и до тях сякъш няма място за други, а вие не сте такива, нали?
  2. Погрижете се да бъдете секси! Но това предписание сякаш повече трябва да го адресирам към мъжете, тъй като танцуващите жени винаги полагат усилия да са неустоими.
  3. Избягвайте резки движения, които не само не изглеждат красиво, а и плашат партньора ви, защото с тях изглеждате непохватни или агресивни (и двата варианта са лоши). Такива движения са дори опасни, тъй като може да изпука някоя кост.
  4. Ако партньорът или партньорката ви се объркат при изпълнението на някоя стъпка или фигура, продължете да танцувате, а не спирайте да разисквате какво точно и как не е било добре изпълнено. Ще изглеждате дребнави и заядливи. Този тип партньори са най-неприятни за всички. Добре е да се стремим към съвършенство, но не бива да изпадаме в ситуации, в които можем да отблъснем някого.
  5. Не правете забележки на дамата, че ви води в изпълнението, вместо вие нея. За да се стигне до това положение явно не подавате ясни сигнали и не й “задавате ясно тона”. Затова тя несъзнателно започва да ви води. Тук също много си личи какъв е характерът на двамата. Дали обичат да водят или предпочитат да ги водят. Дали са по-активни или по-пасивни. Активността се свързва по-скоро с мъжкото начало, докато пасивността – с женското.

танц на сцената, двойка мъж и жена с африкански произход, мъжът поддържа дамата, жената е разперила широко ръце

6. И сега – едно основно правило: никога не отказвайте на някой, който ви кани на танц. Знам, че има хора със силно изявени предпочитания за конкретни партньори, но е много грубо и обидно за човека отсреща. Аз лично считам, че от всеки един партньор има какво да се научи, всеки танц е опит. А и защо трябва да има обидени на танците, доста пъти съм се питала. Този подход е голяма сигнална червена лампа за човека, който го прилага. Аз поне бих имала едно, че дори и две наум.

7. Ако някъде на парти ви покани начинаещ, а вие сте много напред с материала, гледайте много да не личи разликата между двама ви. Самоизтъкването, знаете, е една доста неприятна черта, не само на танците. Добрият танцьор може да танцува с всички! Усмихвайте се на начинаещия, насърчавайте го с погледи и движения. Всички оттук сме тръгнали – от началото. Но много хора забравят бързо как са започнали. Това важи с пълна сила и за живота – да се самозабравиш е някак толкова лесно и толкова непривлекателно! Спомнете си, танците са социално занимание, те свързват хората, или поне така би трябвало. Не би било редно танцуващите да издигат стени помежду си на какви ли не принципи.

8. Проявете се като добър импровизатор в танца! Така ще покажете увереност в танцьорските си умения и ще се проявите като широко скроен и артистичен човек. Да си припомним: танците не са математика, те са изкуство. С тях вие изразявате себе си, а, както знаем, всеки си има свой собствен стил. Стремете се да го изявявате винаги. Лично аз обожавам точно този тип кавалери – с характер и с въображение. Такива хора са много ценни.

9. Танците развиват прекрасно усещане за собственото тяло, подобряват координацията, равновесието и движенията в пространството. Те са един вид медитация, колкото и тази дума да изглежда силна, ако я споменаваме в едно изречение с думичката “салса”, например. Някак изглежда странно, описвайки един толкова бурен и страстен танц. Но, реално, всеки танц е още един начин да разкрием своята и на партньора си същност, а и да станем по-осъзнати. Да усещаме по-добре себе си и човека срещу нас. Да се опитваме да предугаждаме следващото движение, следващата стъпка. Да се опитваме да се нагаждаме към стила на партньора. Винаги съм си мислила, че в танците има много психология. Винаги първо трябва да усетиш какъв тип човек е партньорът, с когото танцуваш, за да съумееш да се напаснеш към него и към стила му.

усмихната жена с жълта лятна рокля танцува танго с мъж с риза и панталон в светлокафеви нюанси

10. Споменах ли усмивката? Някои хора трудно се отпускат и така се притесняват да не направят някое движение или стъпка накриво, че се стягат и изражението на лицето им придобива особено стресиран, направо измъчен, вид. Все едно танците са някакъв вид изтезание за тях. Опитайте се да контролирате изражението си, защото може да изглеждате не особено привлекателни по време на танц. Човекът срещу вас подсъзнателно ще изпита не особено хубави чувства към мрачното ви и измъчено лице. Същото важи с пълна сила и за живота извън дансинга.

Танцът е едно цялостно изживяване и всеки един елемент и дребен детайл са важни, за да извлечете максималното удоволствие от него. Аз се водя от следния принцип: на партньора трябва да му е приятно да танцува с мен. Получава се като в живота: грижейки се за доброто изживяване на хората покрай нас, правейки ги щастливи, ние получаваме ударна доза щастие.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s