Искаме или не, ние винаги общуваме, дори когато мълчим

Ако си мислите, че щом замълчите, вие нищичко не казвате, то помислете отново! Не всяко общуване се облича в думи, а има мълчания, които говорят много. Като започнем от общото ни излъчване, та стигнем до най-дребния и незначителен на пръв поглед детайл, всичко в нас и по нас разказва историята ни. Много може да се каже за даден човек само по вида му и по начина, по който мълчи – произход, светоусещане, моментно психично състояние, отношение към другите, дали е благ или гневен характер (един поглед към очите му веднага ще ви го каже, дори той да не държи да го знаете).

Случвало ли ви се е да видите някого и инстинктивно да се отдръпнете от него? Или пък да изпитате силно желание да го заговорите, тъй като изглежда приятен и благоразположен? И тези чувства са породени от излъчването на човека, от цялостния му вид. Умът ни така е програмиран, че с едно бързо и дори несъзнателно сканиране на индивида, ние бързо знаем с кого бихме искали и с кого не бихме искали да си имаме работа. Усещаме също кой е настроен на нашите честоти и кой функционира на съвсем други.

Няма нужда да те опознавам, мога да усетя енергията ти

вглъбена в себе си индийка, която усеща енергията на околните и бързо разчита хората

Всеки човек, когото срещаме, е носител на определен тип енергия, която е като негова визитна картичка. Още дори преди да си отворим устата, нашето излъчване е направило сбит преразказ на личността ни. Някои хора са по-чувствителни на това фино общуване между енергиите, други не му обръщат толкова внимание, погълнати от мислите си около своя собствен велик и неповторим Аз 🙂 Аз лично съм от тези, които са супер чувствителни към тази енергия. Признавам си, че обичам да наблюдавам, също така.

И забелязах, че първото ми впечатление за човека отсреща е обикновено много правилно.

Как се оформя първото впечатление?

Външният вид разказва много неща за нас. Смята се, че дрехите, с които сме облечени, влияят на начина, по който биваме възприемани с до 95%. Излиза, че те са най-важната част от нашата визитка. Знам, че за мнозина това изглежда твърде повърхностно и прибързано, но фактита са такива. Няма как човек, който не ви познава, да забележи веднага хубавите качества на характера ви, те не са толкова очебийни. Когато става дума за хубави дрехи, не говорим за скъпи маркови парцалки, а за такива, които са чисти и спретнати, приятно и хармонично комбинирани, за да оформят един привлекателен външен вид. На човек, с когото бихте общували с удоволствие, а не с едно наум.

Разбираме ли езика на тялото?

Той ще ни каже много повече и по-интересни неща от думите на човека срещу нас. И тази информация ще е в пъти по-достоверна, защото нали сме наясно, че думите често изкривяват информацията, а и събеседникът ви може да не е от най-честните и искрени хора. Тоест да желае да ви заблуди съвсем съзнателно. Отделете специално внимание на погледа на човека – гледа ли ви открито, или очите му шарят непрекъснато, докато ви говори или често се втренчва във върховете на обувките си? Превъртането и кършенето на пръстите по време на разговор също не са добър сигнал. А какво да кажем за увиването на кичури коса около пръстите или пък за нервното щракане с химикалка? По едно време имах такъв колега, който ми обясни, че щракането на химикалката го успокоявало. Веднага можете да си направите извод що за човек успокоява нервите си за сметка на нервите на околните!

Добрите маниери

Някои хора смятат, че са едва ли не излязли от мода, но това е голяма заблуда. Добрите маниери правят живота по-приятен и лесен и предразполагат околните. Защото на никой не му е приятно да контактува с груби и несъобразителни индивиди, които гледат лошо. Добрите маниери могат да отворят много врати пред вас, а лошите такива ще ви затворят, независимо от качествата, които притежавате. Можете, например, да направите отлично впечатление дори само като задържите вратата на някого.

Така че напълно си струва да отделите от времето си, за да се замислите какви сигнали изпращате към отсрещната страна. Може да се окаже, че голяма част от проблемите ви идват именно от пропуски в горните няколко точки, които разгледахме. А има толкова много материали по тези теми, че е просто грехота да оставяте лощо впечатление, заради подобни пропуски.

жена и мъж, седнали един до друг, радват се на живота, смеят се, едно малко куче мопс до тях

Същността на човека винаги “избива”

Каквото и да прочетем, обаче, колкото и да се стараем да направим добро първо впечатление, не можем да избягаме от същността си, от себе си. И в такива случаи много си личи контраста между хубавото облекло, да речем, и не толкова хубавите личностни характеристики. И престорената любезност остава лек горчив привкус. В края на краищата, както е казал Антон Павлович Чехов: „У човека всичко трябва да бъде прекрасно: и лицето, и дрехите, и душата, и мислите.” Тази фраза е и един от водещите ми житейски принципи.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s