Танго на една обувка

Танцува се със страст и докрай. И понякога обувките за танци не издържат на напрежението. И ни предават. Но точно тогава си проличава истинското майсторство на танцьора и неговите умения.

Танго на една обувка… Когато обувката не издържи и те предаде по време на представление. Но танцът си е танц – танцува се докрай, с много, много страст!  Почувствах танцьорката от видеото по-долу много близка, защото и аз щях да продължа да танцувам с толкова много хъс, макар и с една обувка  На мен пък два чифта ми се разпаднаха по време на тренировки 

В танците е като в живота – темпераментът и характерът си проличават от всяка стъпка. И най-въздействащите изпълнения са тези, в които влагаш душата си. От всяко движение си личи светоусещането на танцьора. Аз вярвам, че най-красивият танц е не толкова техника, колкото раздаване докрай. Това е тържество на духа, стремеж да се завихриш в паралелна вселена. И да увлечеш в нея и партньора. Добрият танц е израз на една бохемска и широко скроена личност, която има и добро чувство за хумор и отлични умения за импровизация и умение да се възползва дори от стъпката накриво, която да направи част от хореографията. Дори грешната стъпка може да се превърне в интересен акцент, ако танцьорът е умел (и смел).

Не са малко хората, които разчитат на скъпите обувки за танци от определена марка, за да танцуват добре. Но, реално, те са само един бляскав аксесоар. Те не могат да подобрят танца ни, ако движенията ни и излъчването ни не са добри. Въпреки, че не отричам значението на добре подбраните обувки за танци! Танцът се управлява от мозъка, с всичките му усещания. Тъй като танцувам латиноамерикански танци от над 20 години вече, съм наблюдавала множество танцьори и само гледайки движенията на един човек мога да си извадя изводи за неговата личност, характер, дори страхове. Човекът се разкрива изцяло в танца. Нищо скрито не остава.

Движенията са или леки и фигурите се получават лесно или човекът просто се движи тромаво, защото в момента е тъжен и пренася емоциите си и в танца. Танцът изразява психиката. Танцът е един прекрасен начин да разкажем накратко кои сме – усмихнати, дори когато обувките за танци ни предават, или нацупени, дори когато привидно всичко е наред. Танцът ще прояви сърдечността на едни и резервираността на други. Тяхната комуникативност или, напротив, некомуникативност. Въпреки, че при танците по двойки като цяло хората са от по-комуникативните. Неслучайно говорим за “социални танци”.

Вие бихте ли продължили танца си, ако обувката ви предаде?
Тихомира Добрева, експерт по комуникации

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s