Коледа има и друга, по-малко весела, страна

Коледните празници сe оказват наистина много стресиращи дни и немалко хора дори няма да ги посрещнат със семействата, поради професионални ангажименти. Да помислим колко от тях ще бъдат на ръба на силите си през тези дни и да бъдем съпричастни, да проявяваме разбиране. Няма как ние да сме добре, ако хората покрай нас страдат. Всички сме на един кораб.

Разбира се, не е никак лесно, вместо ведри и забавни мисли в главата си, да имаш мисли и за хората, които не са така късметлии като теб самия. Да, използвам думата ″късметлии″, защото голяма част от нас имат приличен живот и дори не могат да си дадат сметка в каква добра позиция се намират.

Знаете ли коя е думата, която обичам най-много? БЛАГОДАРНОСТ! Когато ви скимне да се тюхкате за дребните досади и за баналните битовизми, сетете се за тази дума, това ще ви помогне да осъзнаете какъв късмет имате с всички тези събития, предмети и хора в живота ви, които приемате за даденост. А всъщност всичко може да изчезне само за миг. Докато някой си мърмори по подразбиране. Осъзнайте колко е била благосклонна съдбата към вас и се усмихнете. И си припомнете, че съдбата на прекалено много хора на нашата планета е изпълнена с тъга и мизерия и с големи, истински проблеми, а не с чуденки от рода на – ″Как сега да стигна до другия край на града” /все пак имате възможност да се движите/ или “И пак трябва да се ходи на работа” /имате работа и някакви доходи/.

Интересен е фактът, че, колкото повече наближават празниците, толкова повече се рекламират айфони и лаптопи, но, същевременно, толкова повече губим навици за съвсем елементарна комуникация и разбиране. Естествено, всички се оплакват от това положение, но, същевременно, никой не иска да разчупи леда първи. Като че ли липсва и способност да се поставяме на мястото на другия. Всъщност се страхуваме да го направим. Най-уютно е в собственото балонче… И всеки се оправдава с липсата на време. А всъщност време не ни трябва толкова, необходим ни е само интерес към другите живи същества покрай нас, който може само да ни обогати. Най-малкото защото и себе си ще започнем да разбираме по-добре. Защото околните са като огледала, които ни помагат по-добре да видим и да разчетем себе си.

Ако някой ви гледа лошо, има голяма вероятност този човек да се чувства разбит, да е на ръба на силите си, да е затънал в куп проблеми. Няма нужда и вие за допринасяте за тях. Защото всичко се връща, в това вече съм се убедила! Няма нужда да отвръщате на грубостта с грубост, така само правите и своя собствен ден отвратителен. И със сигурност ще привлечете още грубост, в отговор на своето неадекватно поведение. “Всички са такива” не е никак добро оправдание…

Но Коледа 2019 е след само 3 дни! Вероятно вече сте измислили подаръци за своите близки, но… знаете ли опитът ми какво показва? Повечето хора страдат от самота и се затварят в себе си. Тези хора просто си мечтаят да имат рамо, на което да се облегнат, дори за малко. Мечтаят си за откровен разговор, за усмихнато и разбиращо лице насреща. Това е най-скъпият дар! Защо мисля така ли? Защото съм забелязала невротичното поведение на супер задоволени материално хора, на които им липсва най-обикновена топлина. И всичко у тях крещи за тази липса. А когато тя липсва за продължителен период от време, човекът е като прекършено цвете.

Затова считам, че най-добрите дарове за Коледа са времето и вниманието, което отделяме за другите, задушевния разговор, истинското изслушване, разбирането, което засвидетелстваме, потупването по рамото, прегръдката… Ей такива, простички, човешки и съвсем истински неща.

Пожелавам си от тях – по много! Пожелавам ги и на всички хора по света 😍🥰

Но, като за начало, нека да благодарим на Съдбата, че не сме на мястото на механика от нашумялата реклама на Джъмбо, който празнува далеч от семейството си и децата си, в открито море. Защото хора като него никак не са малко. Мнозина се дразнят точно на тази реклама, но лично аз смятам, че тя би могла да предизвиква чувство на благодарност у един осъзнат човек, който е благословен да празнува Коледа със семейството си.

Тихомира Добрева, експерт по комуникации

Коледа-празници-Нова година-радости-тъга-сезонът на любовта-веселие-семейни традиции-семейни празници-топлина-уют-декември месец

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s