Вдъхновяващи мисли

На тази страница ще прочетете думи, които ще ви накарат да се замислите не само за общуването и за взаимоотношенията, които изграждаме и поддържане чрез него. Ще се замислите и за смисъла на живота като цяло, а той е основно да градим, за нашето и за общото благо.

Приятно четене!

“Нито пишейки, нито четейки, би могъл да положиш правила за спазване от другите, преди ти самият първи да си се научил да ги спазваш пред себе си. Това важи с още по-голяма сила по отношение на самия Живот. Изкуството на живота е повече борба, отколкото танц, поради което трябва да се изправяш пред случайното и неочакваното, без да позволяваш да те повалят.
Както медиците винаги държат подръка скалпела и инструментите си, готови да посрещнат внезапните обрати на лечението, така и ти трябва да носиш своето житейско верую подготвено и подредено.
Бъди готов да разпознаеш както божественото, така и човешкото, и направи всичко по силите си, колкото и малко да е то, за да се погрижиш за обединяващата връзка между тях, понеже не би могъл да извършиш добре никое човешко дело, ако не го отнесеш към божественото, нито добро ще направиш в името на Бога, ако не го отнесеш към човека.
Когато те подразни нахалството на този или онзи, запитай се – възможно ли е въобще в необятната вселена да няма нахалници? Не е възможно. Е, тогава не изисквай невъзможното, защото човекът, който те дразни, е един от онези нахалници, които очевидно все пак трябва да съществуват във вселената. Помни това и като видиш престъпник или някой друг, на когото не може да се вярва. Запечаташ ли веднъж в ума си, че несъмнено всички тези хора трябва да имат своите основания за съществуване, ще станеш по-мек към всеки от тях.
Дори да се случи да излезеш от кожата си, те ше продължават да са такива, каквито са. Но винаги съществува възможността да помогнеш на някой, отклонил се от пътя, да получи прозрение и разбиране, защото грешникът не е нищо повече от човек, който се е отклонил от пътя и се е изгубил.
Човек е поставен насред три взаимоотношения. Първо – с тялото, което го побира. Второ – с божествената причина, откъдето произлиза всичко, което му се случва. Трето – с ближния човек.
Затова единствената възможност за житейско поведение, която има, е да приеме с любов и доволство това, което съдбата му отрежда и да не осквернява живеещия в него божествен дух (демон).”

Марк Аврелий, “Към себе си”

Пиши, за да бъдеш разбран, говори, за да бъдеш чут, и чети, за да растеш."

Лорънс Кларк Роуел

Автокоректорът прави бели. Особено, когато бързаме. И някой път ни се иска да изпратим този, който го е изобретил, да гори в Ада, но всъщност го изпращаме да гори в… здравей (интересна игра на думи в английския: hell – ад, hello – здравей).

“Изкуството на комуникацията е езикът на лидерството.” Джеймс Хюмс

“Силен е не този, който може да ви повали с един удар, а този, който с една усмивка, е способен да ви постави на колене.”

“Попитай мъдреца. 150 притчи за великата тайна на живота”

“Да умееш да слушаш е най-добрият начин да се научиш да говориш.”
Делиа Стайнберг Гузман

“Силата на думите, с които си служите, се познава от резултата, който те произвеждат. Понеже не знаете какъв ще бъде крайният резултат на думите, с които си служите, вие трябва да бъдете внимателни какво ще кажете и как ще го произнесете.”

“Два монолога не правят диалог.”

Джеф Дали

Най-мощният инструмент във всяка вербална комуникация е гласът ви. Можете да го използвате, за да повлияете съзнателно на нечие съзнание и да включите така емоционален превключвател – от недоверие към доверие, от нервност към успокоение.”

Крис Вос

“Деветдесет и осем процента от цялата човешка комуникация е несловесна.”

Тимъти Шаламет

“Думата придобива смисъл само в общуването, а смисълът на живота и неговото качество са неразривно свързани с дълбочината на взаимоотношенията, в които ние встъпваме. Именно човешките отношения се явяват основата на значимостта на съществуването.”

Пол Каланити

“Ефективността на група хора не се определя от техния коефициент на интелигентност, а от това колко добре общуват помежду си.”

Дейвид Брукс

„Когато става въпрос за хора, не забравяйте, че не се занимавате със създания на логиката, а със същества, настръхнали от предразсъдъци и мотивирани от гордост и суета.“

Дейл Карнеги

…Думите имат само подвижни и преходни значения, променящи се според времената и народите. … Те живеят като идеите.

“Думите са толкова мощни, че, добре подбрани, са достатъчни, за да направят приемливи и най-отблъскващите неща.”

Гюстав Льобон

“Научим ли се да общуваме, сме изминали около 85% от пътя към успеха в бизнеса, занятието или професията си и почти 99 процента от пътя към личното щастие.”

Лес Гиблин

“Аз съм този, с когото общувам. И този, с когото не общувам.”

Том Питърс

Учителят ми по актьорско майсторство ми се развика:
– Не! Не! Думите ти казват едно, а тялото – съвсем друго. И най-малкото движение и поза на тялото – ревеше той – издават съкровените ти мисли. Лицето ти може да изрази хиляда различни неща и във всеки един миг да покаже кой си и какво мислиш.
После той каза нещо, което никога няма да забравя:
– А тялото ти! Начинът, по-който се движиш, разкрива цялата ти биография.
И беше безумно прав. На сцената на реалния живот с всяко физическо движение вие подсъзнателно разказвате на всички околни житейската си драма. Кучетата чуват звуци, които човешкото ухо не долавя. Прилепите виждат форми в тъмнината, които остават невидими за очите. А хората несъзнателно извършват движения, които имат огромната сила да привличат или отблъскват околните. Всяка усмивка, всяко свиване на веждите, всяка сричка и словосъчетание, които излизат от устата ни, могат да накарат другите да пожелаят компанията ни или да побягнат.

Лейл Лоундз, специалист в областта на комуникацията и междуличностните отношения, автор на книгата “Изкуството да водим разговор”

“Харизмата е невидима енергия с видим ефект. Това е стил. Това е маниерът, по който се представяте пред хората. Това е жест. Това е излъчване, чар и разкош в един флакон – нещо, което не можеш да купиш за никакви пари.”

Джъстин Тимбърлейк

“Понякога забравяме колко силно въздействие имат нашите думи върху околните. Произнесените думи са изключително мощно оръжие, те могат да създават и да разрушават, да лекуват и да разболяват. Преди да кажете нещо помислете малко, ако трябва даже си прехапете езика, защото, веднъж произнесени, думите не могат да се върнат обратно. Така че внимавайте какво говорите и се старайте да казвате добри думи на околните. Започнете от днес да правите следното: с хората, които срещате, се дръжте така, сякаш тези хора ще бъдат мъртви до полунощ. Дайте им всичката грижа и доброта, на която сте способни, без да очаквате каквато и да било награда за това. Така вашият живот ще бъде коренно променен.”.

Ог Мандино

“Ние общуваме постоянно. Така, както и дишаме. Дори и когато мълчим в присъствието на други хора, ние пак общуваме, защото комуникацията не се свежда само до обмена на думите, а мълчанието може да бъде много по-силно комуникативно натоварено от много изговорени думи. Когато сме сами, също общуваме – този път със себе си, водейки безкрайните вътрешни диалози и потопени във върволицата от мисли. Вероятно затова си мислим, че общуването е просто нещо. Но всъщност е точно обратното.

С общуването е както с дишането – можем да дишаме като йогите и да постигаме нива на изключително висока издръжливост, осъзнатост и здраве, но можем да дишаме плитко, повърхностно и нездравословно, което е симптом на стрес. Това че общуваме (и дишаме) постоянно, не означава, че общуваме (и дишаме) пълноценно. А разликата между пълноценното и непълноценното – дишане или общуване, е огромна. Такава, каквато е разликата между здравето и болестта, между силата и слабостта, между успеха и неуспеха.

Подобно на въздуха, общуването е толкова базисен факт за нашето съществувание, че без него не бихме могли да потвърдим валидността на това кои сме и дали въобще сме.”

“За общуването като дишането”, Камелия Хаджийска

“Дълбоко във всеки един човек има едно място, тайно и трудно за намиране. Ако нещата се влошат достатъчно и животът стане твърде труден, някои хора ще отидат на това място и никога няма да се върнат от него. Разбира се, външно те ще изглеждат непроменени. Те може дори да действат донякъде като старите си Аз-ове, но истината е, че те се крият на това място – дълбоко вътре в себе си, където никой вече не може да ги докосне или нарани.”

Виктория Форестър

“Изненадващо е колко малко внимание към всеки индивид е необходимо, за да почувства той, че го смятате за значим.”

“Първите думи определят тона на разговора.”

Лес Гиблин

“Аз лично се виждам изпълнен с любов към човека, устремен към най-доброто у мен, желаещ да срещна по възможност най-доброто у другите. Виждам се като вестител, комуто е възложено да опази и предаде поверената му ценна частица живот. Признавам, че съм яростен защитник на зрънцето любов и енергиен потенциал, които съм получил със зачеването, които дълго време съм пренебрегвал и които днес се опитвам да уважавам и да увеличавам, доколкото е възможно, за да подаря на другите малко повече от съдържащия се в тях живец.”

Жак Саломе

“Общуването работи за тези, които работят над него.”

Джон Пауъл

“Няма по-голяма пречка пред добрите отношения с другите, от това да не си в мир със себе си.”

Оноре дьо Балзак

“Що за хора сме ние, ако не си служим с нашия разум. Всички ние не бихме били нищо повече от диви животни в джунглата, ако не го правим. Но ние сме надарени с разум, който можем да използваме в отношенията си с другите хора и в собствените си преценки.”

Марио Пузо

“Ако цената на едно общуване е унижение, не я плащай.”

Венцеслав Константинов

“Често неяснотата произлиза толкова от многословието, колкото и от излишната краткост.” 

Ж. Д’Аламбер

“Преди да кажеш нещо на други хора, кажи го на себе си.” 

Сенека

“Езикът на логиката е агресивен, спорещ, насилствен, егоцентричен. Езикът на любовта се занимава с другия – как да му се помогне да се развие, да се трансформира. За първия е важно какво се казва, а за втория – как се казва. Първият е спор, вторият е общуване.”.

Ошо

Понякога по-малкото думи и мълчанието се оказват по-ефективни от многото говорене и обясняване или от желанието за реакция на всяка цена.

“Мълчанието понякога е по-многозначително и възвишено, дори и от най-благородното и най-изразително красноречие и в много случаи свидетелства за висок интелект.”

Джоузеф Адисън

“Всемирът е едно. Всичко и всички са свързани помежду си чрез невидима плетеница от истории. И да го знаем, и да не го знаем, всички водим безмълвен разговор. Не причинявай зло. Проявявай състрадание. И недей да злословиш зад гърба на другите — не отправяй дори наглед безобидни нападки! Думите, които излизат от устата ни, не изчезват, а постоянно се трупат в безграничното пространство, за да се върнат при нас, когато му дойде времето. От болката на един ще ни заболи всички. От радостта на един ще се усмихнем всички.”

Елиф Шафак, “Любов”