Вдъхновяващи мисли

Пиши, за да бъдеш разбран, говори, за да бъдеш чут, и чети, за да растеш."

Лорънс Кларк Роуел

Автокоректорът прави бели. Особено, когато бързаме. И някой път ни се иска да изпратим този, който го е изобретил, да гори в Ада, но всъщност го изпращаме да гори в… здравей (интересна игра на думи в английския: hell – ад, hello – здравей).

“Изкуството на комуникацията е езикът на лидерството.” Джеймс Хюмс

“Силен е не този, който може да ви повали с един удар, а този, който с една усмивка, е способен да ви постави на колене.”

“Попитай мъдреца. 150 притчи за великата тайна на живота”

“Да умееш да слушаш е най-добрият начин да се научиш да говориш.”

Делиа Стайнберг Гузман

“Силата на думите, с които си служите, се познава от резултата, който те произвеждат. Понеже не знаете какъв ще бъде крайният резултат на думите, с които си служите, вие трябва да бъдете внимателни какво ще кажете и как ще го произнесете.”

“Два монолога не правят диалог.”

Джеф Дали

Най-мощният инструмент във всяка вербална комуникация е гласът ви. Можете да го използвате, за да повлияете съзнателно на нечие съзнание и да включите така емоционален превключвател – от недоверие към доверие, от нервност към успокоение.”

Крис Вос

“Деветдесет и осем процента от цялата човешка комуникация е несловесна.”

Тимъти Шаламет

“Думата придобива смисъл само в общуването, а смисълът на живота и неговото качество са неразривно свързани с дълбочината на взаимоотношенията, в които ние встъпваме. Именно човешките отношения се явяват основата на значимостта на съществуването.”

Пол Каланити

“Ефективността на група хора не се определя от техния коефициент на интелигентност, а от това колко добре общуват помежду си.”

Дейвид Брукс

„Когато става въпрос за хора, не забравяйте, че не се занимавате със създания на логиката, а със същества, настръхнали от предразсъдъци и мотивирани от гордост и суета.“

Дейл Карнеги

…Думите имат само подвижни и преходни значения, променящи се според времената и народите. … Те живеят като идеите.

“Думите са толкова мощни, че, добре подбрани, са достатъчни, за да направят приемливи и най-отблъскващите неща.”

Гюстав Льобон

“Научим ли се да общуваме, сме изминали около 85% от пътя към успеха в бизнеса, занятието или професията си и почти 99 процента от пътя към личното щастие.”

Лес Гиблин

“Аз съм този, с когото общувам. И този, с когото не общувам.”

Том Питърс

Учителят ми по актьорско майсторство ми се развика:
– Не! Не! Думите ти казват едно, а тялото – съвсем друго. И най-малкото движение и поза на тялото – ревеше той – издават съкровените ти мисли. Лицето ти може да изрази хиляда различни неща и във всеки един миг да покаже кой си и какво мислиш.
После той каза нещо, което никога няма да забравя:
– А тялото ти! Начинът, по-който се движиш, разкрива цялата ти биография.
И беше безумно прав. На сцената на реалния живот с всяко физическо движение вие подсъзнателно разказвате на всички околни житейската си драма. Кучетата чуват звуци, които човешкото ухо не долавя. Прилепите виждат форми в тъмнината, които остават невидими за очите. А хората несъзнателно извършват движения, които имат огромната сила да привличат или отблъскват околните. Всяка усмивка, всяко свиване на веждите, всяка сричка и словосъчетание, които излизат от устата ни, могат да накарат другите да пожелаят компанията ни или да побягнат.

Лейл Лоундз, специалист в областта на комуникацията и междуличностните отношения, автор на книгата “Изкуството да водим разговор”

“Харизмата е невидима енергия с видим ефект. Това е стил. Това е маниерът, по който се представяте пред хората. Това е жест. Това е излъчване, чар и разкош в един флакон – нещо, което не можеш да купиш за никакви пари.”

Джъстин Тимбърлейк

“Понякога забравяме колко силно въздействие имат нашите думи върху околните. Произнесените думи са изключително мощно оръжие, те могат да създават и да разрушават, да лекуват и да разболяват. Преди да кажете нещо помислете малко, ако трябва даже си прехапете езика, защото, веднъж произнесени, думите не могат да се върнат обратно. Така че внимавайте какво говорите и се старайте да казвате добри думи на околните. Започнете от днес да правите следното: с хората, които срещате, се дръжте така, сякаш тези хора ще бъдат мъртви до полунощ. Дайте им всичката грижа и доброта, на която сте способни, без да очаквате каквато и да било награда за това. Така вашият живот ще бъде коренно променен.”.

Ог Мандино

“Ние общуваме постоянно. Така, както и дишаме. Дори и когато мълчим в присъствието на други хора, ние пак общуваме, защото комуникацията не се свежда само до обмена на думите, а мълчанието може да бъде много по-силно комуникативно натоварено от много изговорени думи. Когато сме сами, също общуваме – този път със себе си, водейки безкрайните вътрешни диалози и потопени във върволицата от мисли. Вероятно затова си мислим, че общуването е просто нещо. Но всъщност е точно обратното.

С общуването е както с дишането – можем да дишаме като йогите и да постигаме нива на изключително висока издръжливост, осъзнатост и здраве, но можем да дишаме плитко, повърхностно и нездравословно, което е симптом на стрес. Това че общуваме (и дишаме) постоянно, не означава, че общуваме (и дишаме) пълноценно. А разликата между пълноценното и непълноценното – дишане или общуване, е огромна. Такава, каквато е разликата между здравето и болестта, между силата и слабостта, между успеха и неуспеха.

Подобно на въздуха, общуването е толкова базисен факт за нашето съществувание, че без него не бихме могли да потвърдим валидността на това кои сме и дали въобще сме.”

“За общуването като дишането”, Камелия Хаджийска

“Дълбоко във всеки един човек има едно място, тайно и трудно за намиране. Ако нещата се влошат достатъчно и животът стане твърде труден, някои хора ще отидат на това място и никога няма да се върнат от него. Разбира се, външно те ще изглеждат непроменени. Те може дори да действат донякъде като старите си Аз-ове, но истината е, че те се крият на това място – дълбоко вътре в себе си, където никой вече не може да ги докосне или нарани.”

Виктория Форестър

“Изненадващо е колко малко внимание към всеки индивид е необходимо, за да почувства той, че го смятате за значим.”

“Първите думи определят тона на разговора.”

Лес Гиблин

“Аз лично се виждам изпълнен с любов към човека, устремен към най-доброто у мен, желаещ да срещна по възможност най-доброто у другите. Виждам се като вестител, комуто е възложено да опази и предаде поверената му ценна частица живот. Признавам, че съм яростен защитник на зрънцето любов и енергиен потенциал, които съм получил със зачеването, които дълго време съм пренебрегвал и които днес се опитвам да уважавам и да увеличавам, доколкото е възможно, за да подаря на другите малко повече от съдържащия се в тях живец.”

Жак Саломе

“Общуването работи за тези, които работят над него.”

Джон Пауъл

“Няма по-голяма пречка пред добрите отношения с другите, от това да не си в мир със себе си.”

Оноре дьо Балзак

“Що за хора сме ние, ако не си служим с нашия разум. Всички ние не бихме били нищо повече от диви животни в джунглата, ако не го правим. Но ние сме надарени с разум, който можем да използваме в отношенията си с другите хора и в собствените си преценки.”

Марио Пузо

“Ако цената на едно общуване е унижение, не я плащай.”

Венцеслав Константинов

“Често неяснотата произлиза толкова от многословието, колкото и от излишната краткост.” 

Ж. Д’Аламбер

“Преди да кажеш нещо на други хора, кажи го на себе си.” 

Сенека

“Езикът на логиката е агресивен, спорещ, насилствен, егоцентричен. Езикът на любовта се занимава с другия – как да му се помогне да се развие, да се трансформира. За първия е важно какво се казва, а за втория – как се казва. Първият е спор, вторият е общуване.”.

Ошо